Ma öt éve állt szolgálatba a Transaero Airlines első Tu-214 típusú sugárhajtású utasszállító repülőgépe.

Napra pontosan ma öt éve állt szolgálatba az orosz Transaero Airlines első Tupoljev Tu-214 típusú utasszállító repülőgépe. Az orosz légitársaság 2007. április 23-án vette át az RA-64509 lajstromjelet viselő repülőgépét, amely immáron fél évtizede teljesít szolgálatot.

Az Oroszország második legnagyobb légitársaságaként számon tartott Transaero Airlines flottájában összesen 3 Tu-214 típusú repülőgép található. A Transaero gépparkjában egyedüli orosz gyártmányként jelenlévő típust kétosztályos fedélzettel üzemelteti a légitársaság. Az egyfolyosós utaskabinban összesen 182 utas foglalhat helyet: 8 business és 174 turista osztályú üléselrendezéssel.

A Tu-214-es egy közepes hatótávú, alsószárny felépítésű, két sugárhajtóművel szerelt repülőgép. A típus alapváltozata, a Tu-204-es 1989. január 2-án emelkedett először a levegőbe. A Tu-204-est az Aeroflot igényeinek megfelelően kezdték el fejleszteni, hogy felválthassa a flotta háromhajtóműves Tu-154 típusú repülőgépeit. Gyártását az uljanovszki Aviastar-SP és a Kazan Aviation Production Association (KAPO) végzik. Míg előbbi a 204-es, addig az utóbbi a 214-es típusváltozatok gyártására szakosodott. A típus Aviadvigatel PS-90A hajtóművekkel szerelt változata 1994-ben szerezte meg az üzemeléshez szükséges típusengedélyeket.

A Tupoljev tervezőirodában igyekeztek a legmodernebb technológiákat felvonultatni: a repülőgép vezérléséről elektromos fly-by-wire rendszer gondoskodik, amelyet színes kijelzős pilótafülkéből (glass cockpit) lehet irányítani. A manőverezhetőségről és a takarékosabb üzemről pedig a wingletekkel szerelt szuperkritikus szárnyak gondoskodnak. A Tu-204-es az első orosz gyártású repülőgép, amelynek egyik típusváltozata, a Tu-204-120-as egy nyugati hajtóművel (Rolls-Royce RB211) is hatósági tanúsítványt szerzett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Transaero Tupoljevjei az orosz PS-90-es hajtóművekkel üzemelnek. A légitársaság honlapján közzétett adatbázis szerint a típus 5650km-es hatótávval és 110750kg-os maximális felszállósúllyal rendelkezik. Utazósebessége 823km/h. A típus teljes törzshossza 46.1 méter, így 1.6 méterrel hosszabb, mint a hozzá hasonló Airbus A321-es. Szárnyfesztávolsága 41.8 méter, amely már 7.7 méterrel szélesebb, mint az A321-esé.

Az évforduló alkalmából a Transaero büszkén és elismerően nyilatkozott a hazai gyártású típusról. Az öt szolgálati év alatt megbízhatónak és jó repülési tulajdonságokkal rendelkező gépnek írták le a Tu-214-est, amellyel már több, mint 700.000 utast szállítottak. A Tupoljevek összességében 19200 repült órát is elértek és a világ több, mint 50 városának repülőterén fordultak meg – adta hírül a légitársaság.

Transaero Airlines első Tu-214 típusú repülőgépe (Fotó: Alex Pereslavstev)
A fenti fotót a Transaero Airlines bocsátotta rendelkezésünkre

Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!