Két légitársaság is rendkívül nehéz helyzetbe került a hétvégén, a Hong Kong Airlines-nak öt napja van, hogy befektetőt találjon, a dél-afrikai kormány pedig az utolsó pillanatban szervezi át a South African Airways-t.

A Hong Kong Airlines régóta küzd anyagi gondokkal, a Hainan Airlines-t is birtokló tulajdonosnak, a HNA Groupnak december 7-ig van ideje, hogy befektetőt találjon, vagy friss tőkét juttasson a légitársaságnak, különben a hatóságok felfüggeszthetik, vagy akár vissza is vonhatják üzemelési engedélyét a Reuters szerint.

Kína különleges közigazgatási területe, Hongkong vezetése a hétvégén találkozott az ott működő társaság menedzsmentjével, és aggodalmának adott hangot, mivel a Hong Kong Airlines pénzügyi helyzete nem javult az elmúlt pár hónapban.

Forrás: Hong Kong Airlines Facebook

Az üzemelés biztonságos fenntartása érdekében a hatóságok 5 nap haladékot adtak a cégnek, hogy fenntartsa készpénzállományát, ha pedig ez nem történik meg, akkor a légitársaság le fog állni.

Áprilisban a légicég azt közölte, hogy legalább 2 milliárd hongkongi dollár (255 millió USA-dollár) friss tőkére lenne szüksége az üzemelési engedély megtartásához.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eközben a South African Airways (SAA) is nagyon nehéz hétvégén van túl. A Dél-Afrikai Köztársaság nemzeti légicégének dolgozói november közepén többnapos sztrájkot tartottak, mert a vállalat a fizetéseket csak késve tudta átutalni, ráadásul csupán egy részét.

Ezzel azonban még nehezebb anyagi helyzetbe sodorták a légitársaságot, majd most a hétvégén több biztosító is megtagadta az SAA által kiállított jegyek fedezetbiztosítását.

A kormány azt nyilatkozta, mindenképpen meg akarja menteni a társaságot, de a hitelezők csak újabb garanciák vállalása esetén adnának pénzt, a pénzügyminisztérium azonban vonakodik újabb garanciákat adni.

Fotó: AIRportal.hu

A Flightglobal szerint az állami vállatok minisztériuma azt közölte, hogy
jelen formájában a South African nem működhet tovább, jelentős átszervezésre van szükség, mert már „nincs más lehetőség”.

A tárca további részleteket nem közölt, annyit tettek hozzá, hogy több alternatíva közül választhatnak. Az elmúlt napokban folyamatosan tárgyaltak a légitársaság hitelezőivel, hogy a téli hónapokra elegendő pénzt szerezzenek. „A kormány életképes, fenntartható és nyereséges nemzeti légitársaságban érdekelt” – fogalmazott a minisztérium.