Történelme legnagyobb egyszeri géprendelését gyűjtötte be a kanadai Bombardier a Q400-as, turbólégcsavaros típusra: az indiai Spicejet 50 darabot rendelt a gépből.

A gyártó honlapján publikált közlemény szerint az indiai diszkont légitársaság megrendelésével 600-ra emelkedett a Q400-as iránti igény. A SpiceJet viszont nem csak simán Q400 üzemeltető lesz, hanem indító légitársasága is lesz a megnövelt székezésű, 90 férőhelyes verziónak.

Az aláírt szerződés értelmében az indiai légitársaság 25 gép vételéről állapodott meg és további 25-re szerzett opciós jogot. A beruházás piaci értéke listaáron számolva 1,7 milliárd dollár.

Fred Cromer, a Bombardier vezérigazgatója szerint ez a megrendelés is jól példázza, hogy az indiai és ázsia-óceániai térségben egyre nagyobb igény van a regionális gépekre, és a megnövelt kapacitású Q400-as versenyképes terméknek bizonyult.

Grafika: Bombardier

Az üzletről még a Párizsi Légio Szalonon állapodtak meg, akkor még csak szándéknyilatkozat formájában, amit most sikerült tető alá hozni. A SpiceJet reményei szerint a Q400-assal jelentősen tudják javítani a másodlagos repülőterek kapcsolódását a nagy központok felé. A SpiceJet közlése szerint eddig is ők üzemeltették a legnagyobb regionális flottát Indiában, ezt a vezető szerepüket a megrendeléssel tovább erősítik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

 

A Spicejet 2010 óta 15 darab új Q400-ast vett át a Bombardiertől, a regionális fltota összesen 20 ilyen típusból áll, ezek mindegyike a hagyományos, 78 székes konfigurációban készül.

A 2005-ben alapított, delhi székhelyű fapados cég a Q400-asok mellett csak Boeing 737-eseket használ, MAX-8-asból 142 példányt kértek, ezek átvétele jövőre kezdődik el. A társaság tavaly 790 millió dollár árbevétel mellett szolid, 63 millió dolláros, de növekvő adózott eredményt ért el, utasforgalma 12 millió volt.