Ötven évvel ezelőtt, 1964. január 1-jén változatta meg angol elnevezését a Magyar Légiforgalmi Vállalat. A Malév attól a naptól kezdve már nem Hungarian Air Transport, hanem Hungarian Airlinesként működött tovább.

Az új elnevezés, amely aztán majdnem további 50 éven át a Malévhez fűződött természetesen a vállalati arculatban is megjelent és a repülőgépek festésmintája is a Hungarian Airlines hordozója lett.

A Malév flotta utolsó típusa, amelyen még látható volt a korábbi, Hungarian Air Transport felirat a négy-légcsavaros Iljusin 18-as volt. Az első gépek ugyanis még ezzel a törzsön viselt kiírással érkeztek a gyárból, de a későbbiek folyamán már az Il-18-asok is Hungarian Airlines nevet viseltek.

A magyar légitársaságnál 1968-ban színre lépő első sugárhajtóműves utasszállító, a Tu-134-es, majd az 1973-ban megjelenő Tu-154-es és később az összes típuson, a géppark gerincét alkotó Boeingeken is már kizárólag Hungarian Airlines szerepelt, egészen a vállalat 2012. február 3-ig tartó fennállásáig.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Malév Il-18-as 1965-ben Londonban, már Hungarian Airlines felirattal a törzsön. (Fotó: RuthAS – Wikimedia).
Az indexképen a Ferihegy Repülőgép Emlékparkban kiállított Iljusin Il-14-es törzs-részlete látható.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)


2011-ben, amikor a Malév úgy döntött, az egyik Bombardier Q400 típusú regionális gépét (HA-LQD) korabeli, az Il-18-asokon használt festésmintával látja el, akkor is már az újabb, Hungarian Airlines verzió került a kanadai gyártmányra.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!