Pálfordulás történhetett a Qatar Airwaysnél, mert az eddig egymással szemben álló felek közül Akbar Al Baker kicsit megenyhült: együttműködésről vizionált.

Fotó: Qatar Airways | © AIRportal.hu

Fotó: Qatar Airways

Az öböl-menti légitársaság vezetője a CAPA díjátadóján beszélt erről a Point me to the plane szakblogon közzétett felvétel és leirat szerint. A körülményeket leírva kifejtette: természetében hasonló joint-venture megállapodásra törekszik, mint a British Airways-zel és a codeshare megállapodások fontosságára hívta fel a figyelmet.

Annyit azért megjegyezett, hogy a gyakorlatban egy kicsit másfajta együttműködésről lenne, szó hiszen a BA tulajdonosában, az International Airlines Groupban (IAG) 20 százalékos részesedést vásároltak. Egyúttal utalt arra is, hogy az Americannek dobnia kéne az Etihaddal kötött megállapodását.

Üzletember vagyok, és örülnék egy American Airlines együttműködésnek. Szerintem a Delta félrevezette őket, és végül rá fognak jönni, hogy jó üzleti lehetőség a Qatarral összefogni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt követően némi utalást is tett a jövőre nézve. Azt mondta, két és fél év múlva a mostani 190 gépes flotta nagyjából 250 darabosra bővül és kiemelten fontosnak tartják a géppark fiatalon tartását is. Emellett jövőbeni akvizíciókat is bejelentett Al Baker, bár konkrétumokat egyelőre nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy hamarosan nagyon érdekes bejelentéseket tesznek majd.

Fotó: oneworld | © AIRportal.hu

Fotó: oneworld


Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy Al Baker nyilatkozataiban keményen nekiment a három nagy amerikai légitársaságnak, de az amerikaiak sem kímélik kommunikációjukban katari (és más öböl-menti) versenytársukat.

Az amerikaiak azt olvassák a többi közt a Qatar fejére, hogy tiltott állami támogatást kap és emiatt torzul a verseny, Al Baker pedig azt mondja (amit most is), hogy nem a szájukat kéne jártatni, hanem megfelelő színvonalú szolgáltatást kellene nyújtani.

A Qatar Airways augusztus elsejével emelte 20,1 százalékra részesedését az IAG-ben. Akkor azt mondták, hacsak nem változik meg gyökeresen a helyzet, nem áll szándékukban a további bevásárlás az IAG részvényeiből, bár júliusi álláspontjuk szerint akár a EU szabályai szerinti 49%-os törvényi küszöbig növelték volna befolyásukat.

Akbar Al Baker a Farnborough Air Show-n jelentette be, hogy cége felvásárolja a dél-amerikai LATAM légitársaság 10%-át, majd néhány nappal később, az Air Show negyedik napján írta alá azt a megállapodást, mely szerint a cég megszerezte az olasz Meridiana légitársaság részvényeinek 49%-át.