iPad készülékekkel minimalizálja a papírhasználatot repülőgépeinek pilótafülkéiben az Iberia. A spanyol nemzeti légitársaság szerint az új rendszernek köszönhetően mintegy 60 kilogrammal csökkenthetik gépeik súlyát, ami nem is kis mértékű, a számítások alapján havi szinten 150 000 eurós üzemanyag megtakarításhoz segíti hozzá a céget.

Elektronikus “pilótatáskával” vértezi fel repülőgépeinek pilótafülkéit az Iberia, méghozzá a spanyol légitársaságok között elsőként. A nemzeti fuvarozó az iPad készülékét választotta az ellenőrző listák, útmutatások, térképek, és egyéb a repülést előkészítő, valamint a járatteljesítés folyamán szükséges, eddig hagyományos módón papíron végzett műveletek kiváltásához. Az Iberia elsőként egyik Airbus A321-es (EC-ILP) típusát látta el a korszerű kiegészítővel.

A légitársaság jelezte, hamarosan újabb négy keskenytörzsű gépen, egész pontosan Airbus A321-eseken kerül kiépítésre a költséghatékonyságot szolgáló rendszer, amellyel számításaik szerint a rövid-, és középhatótávú vonalaikon havi szinten 150 000 eurós üzemanyag takarékosságot tudnak elérni. Ez a gazdaságosság mellett az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás révén a környezetvédelem területén is előnyökkel jár – hívták fel rá a figyelmet.

A táblagépek használata egyelőre teszt jelleggel zajlik. Az Iberia első körben 100 pilótát részesített kiképzésben, hogy mire a biztonság szem előtt tartásával az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is jóváhagyja az “elektronikus pilótatáska” alkalmazását a hajózók már készen álljanak az új protokoll szerinti bevetésre. Ezt követően pedig folyamatosan a teljes Iberia-flotta, beleértve a szélestörzsű gépeket is megkapja majd az iPad-eket, amelyek mindkét, a kapitányi és első tiszti oldalon is elhelyezésre kerülnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!