Pár napja kezdték meg az Egyesült Államok 14 repülőterén az arcfelismerő rendszer tesztelését, máris elkaptak egy férfit, aki másnak kiadva magát próbált az államokba bejutni.

Az NBC hírcsatorna információi szerint három napja kezdték meg a tesztet a nagyobb amerikai repülőtereken, a határőrség Washington-Dulles légikikötőben egy 26 éves férfit már el is fogott a rendszernek köszönhetően. A férfi Sao Paulóból érkezett az Egyesült Államokba, francia útlevelet mutatott fel a határellenőrzésnél, de a megfigyelő adatai alapján a határőr eltérést fedezett fel a rendszerben lévő arckép és a férfi arca között.

A hatóságok ez után a férfit kérdőre vonták, motozása során a cipőjéből egy kongói személyigazolvány került elő. Ez után a férfit további büntetés nélkül kitoloncolták az országból és visszaküldték Brazíliába.

Fotó: US Customs and Border Protection

Az arcfelismerő rendszer különböző algoritmusokat használ ahhoz, hogy összevesse a belépésre jelentkező arcát és a dokumentumokban szereplő arcot, a szakemberek szerint a rendszer 99 százalékos pontossággal működik. Többen ugyanakkor azért támadják a rendszert, mert az túlzottan beleavatkozik az emberek magánéletébe.

Az ő technológia támogatói és a hatóságok viszont azt mondják, ezzel sokkal egyszerűbben ki tudják szűrni a bűnözőket, terroristákat. Emellett reményeik szerint a beléptetés is sokkal gyorsabb lesz, mint eddig. A jelenlegi rendszer szerint a belépésre jelentkezőtől ujjlenyomatot vesznek és felvételt készítenek az arcáról. De a beléptetés mellett a check-intől a beszállításig hasznát tudják majd venni ennek az új technológiának.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Közlekedésbizotsági Bizottság (TSA) azt tervezi, hogy ezekkel az arcfelismerő kamerákkal helyettesíti majd a beszállókártyákat. A tesztelés New York-JFK-n már megkezdődött.