A nyári menetrend vasárnap hajnali kezdetétől Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdte meg a schengeni eljárás alkalmazását, az övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá.

Zágráb, Dubrovnik, Split, Zára (Zadar), Pula, Fiume (Rijeka), Eszék (Osijek), Mali Losinj és Brac repülőterein alkalmazzák a szabályokat, mutat rá közleményében a horvát belügyminisztérium. Hozzátették: az ország légi közlekedésében az utasok 70 százaléka schengeni, 30 százaléka pedig azon kívüli, kivétel a dubrovniki repülőtér, ahol ez az arány fele-fele.

„A schengeni szabályok repülőtereken történő alkalmazása nagymértékben felgyorsítja az utasok áramlását, és tehermentesíti a határrendészet munkáját” – hangsúlyozták.

Fotó: AIRportal.hu

Az Európai Bizottság tavaly november közepén állapította meg: Horvátország készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezetnek. A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeken az ellenőrzés január 1-jén szűnt meg, a repülőterek három hónapos átmeneti időszakot kaptak az átállásra.

Március 26-tól a schengeni övezetbeli állampolgároknak már egyik határátkelőhelyen sem kell felmutatniuk személyi igazolványukat vagy útlevelüket, amikor belépnek Horvátországba, és viszont.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A térségen belül az emberek a határokon ellenőrzés nélkül kelhetnek át és utazhatnak az egyik országból a másikba. A tagállamok közötti ellenőrzés nem szűnt meg az övezeten belül, csak az ellenőrzés módja változott.

A belső határokon való ellenőrzésre a schengeni tagállamok úgynevezett mélységi ellenőrzési rendszert működtetnek, amely azt jelenti, hogy az adott ország területén belül az idegenrendészetért felelős hatóságok igazoltathatják a külföldieket. A schengeni szabályok azt is lehetővé teszik, hogy valamely tagállam indokolt esetben, korlátozott időtartamban ideiglenesen visszaállítsa a határellenőrzést.