Tíztagú parlamenti vizsgálóbizottság jön létre az Országgyűlés hétfői döntése alapján a Malév és a Budapest Airport (BA) privatizációja, valamint a légitársaság visszaállamosítása körülményeinek kivizsgálására.

A fideszes Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezését 273 igen, 52 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

A testület vizsgálatának – a megszavazott határozat szerint – választ kell adnia arra a kérdésre, hogy 2004 és 2006 között hogyan zajlottak az állami tulajdonú Malév-részvények értékesítését célzó eljárások, hogyan választották ki a 2006-os vagyonértékelést végző céget, a privatizáció során mennyire érvényesültek az állam érdekei, továbbá milyen vezetői döntések járultak hozzá ahhoz, hogy az orosz VEB banknak a kisebbségi részesedése ellenére „általános” vétójoga lett a légitársaságban.

Budai Gyula Oszkó Péter szerepét is vizsgálná, jelesül azt, hogy a volt pénzügyminiszternek – aki 2011-ben a Wizz Air igazgatósági tagja lett – van-e, és ha igen, mikortól és mekkora tulajdonrésze a Wizz Airben.

A BA privatizációjával kapcsolatban egyebek mellett arra kell választ találnia a testület tagjainak, hogy hogyan jöhetett létre egy olyan záradék, amely alapján a Malév csődje „közvetlen kihatással – fizetési kötelezettséggel – bírna” a Budapest Airport Zrt.-re. Arra is kíváncsi az előterjesztő, hogy e „nem publikus záradék aláírásához a Kincstári Vagyoni Igazgatóság akkori vezérigazgatóján kívül kinek a hozzájárulása kellett”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kérdésként fogalmazta meg Budai Gyula, hogy a Malév visszaállamosításáról szóló megállapodás feltételeit milyen elvek alapján dolgozták ki, valamint azt is, hogy „megfelel-e a valóságnak, hogy a Malév Zrt. reprivatizációjára készülve létezett olyan forgatókönyv, amely szerint más légitársaságok – így a Wizz Air – vették volna át a Malév szerepét”.

A paritásos alapon működő vizsgálóbizottságnak a megbízatása kezdetétől számított 180 napon belül kell benyújtania jelentését az Országgyűlésnek. A tíz tagra – akik munkájukért nem részesülnének díjazásban – a frakcióvezetők tehetnek javaslatot: négy parlamenti képviselőt delegál a testületbe a Fidesz, egyet a KDNP, kettőt az MSZP, kettőt a Jobbik és egyet az LMP. Az elnököt a Fidesz adja majd, az alelnököt pedig a szocialisták. A bizottság a munkája során a feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be, amelyeket mindenki köteles a testület rendelkezésére bocsátani, továbbá köteles megjelenni.

Budai Gyula határozati javaslata indoklásában korábban azt írta: a Malév csődhelyzetét részletesen kivizsgáló bizottság létrehozása elengedhetetlen, „a hazai és nemzetközi jelentőséggel bíró vállalat gazdasági színtérről való eltűnése folyamatának és a jogügyletekben döntési jogkörrel rendelkező állami és cégvezetők tevékenységének, felelősségének feltárása mindenképpen indokolt”.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!