Pilóták és légiutas-kísérők képzéséről írt alá együttműködési szerződést a Magyar Honvédség és a Wizz Air, a légitársaság cserébe használhatja a kecskeméti légikikötőt kitérő repülőtérként.

A megállapodás értelmében a Magyar Légierő Airbus A319-es repülőgépeinek pilótáit és légiutas-kísérőit mostantól a Wizz Air budapesti központjában ugyanazon program szerint fogják képezni, amely alapján a cég saját személyzetét.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Bár ezért a Wizz Air anyagi ellentételezést kap, a légitársaság arról is megállapodott a honvédséggel, hogy a Budapestre érkező járatok kitérő repülőtérként (például rossz idő esetén) a kecskeméti légikikötőt is használhatják.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója az ünnepélyes aláírás előtt azt mondta, a honvédség képességei, a légierő nagy fejlődésen ment keresztül, ahogy a légitársaság is nagy figyelmet fordít a szakemberek képzésére.

A cégvezető szerint a megállapodás mindkét fél számára előnyös, és Kecskemét kitérő repülőtérként való használata azt is jelenti, hogy kevesebb plusz üzemanyagot kell a gépeknek cipelnie, az utasokat pedig könnyebb Budapestre szállítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kilián Nándor vezérőrnagy beszédében azt hangsúlyozta, hogy egy korábbi megállapodást egészítenek most ki, amely anyagi előnnyel jár a honvédség számára. Ezt azzal magyarázta, hogy eddig a katonai pilótákat és légiutas-kísérőket külföldön kellett képezni.

Az AIRportal.hu-nak később nyilatkozva elmondta még, hogy a személyzet szinten tartó képzéseit végzik majd a Wizz Air segítségével, a közeljövő fejlesztéseit is figyelembe véve 20-30 ember vesz majd részt a programban.