Megváltozott névvel és céllal, de ismét megnyitotta kapuit a budapesti repülőtér 1. Terminál hosszú távú parkolója. A repülőtéri parkoló mostantól a P+R rendszerhez hasonló szolgáltatást kínál, így hozzájárul a főváros környezeti- és zajterhelésének mérsékléséhez. A Budapest Airport elsősorban a főváros és az agglomeráció között naponta ingázók számára kínál rendkívül kedvezményes parkolási lehetőséget a MÁV Ferihegy vasútállomás közvetlen közelében.

Az 1. Terminál két hónappal ezelőtti bezárása óta a terminál pakolói teljesen kiürültek, a repülőtér üzemeltetője ezért más hasznosítási lehetőségeket keresett. Július végén a korábbi hosszú távú parkoló helyén egy P+R rendszerű „Ferihegy megálló” parkoló nyílt, ami az út túloldalán lévő vasútállomásra utal. A Budapest Airport célja, hogy az agglomerációból a főváros irányába munkába járók mindennapjait segítse, olcsóbbá tegye: az átlagos munkaidőhöz igazított tarifa szerint 14 óra parkolás mindössze 500 forint, ami egy kicsivel több, mint 1 liter üzemanyag ára. A tömegközlekedést is beleszámítva ez jóval kevesebb, mint amennyiből a 16 kilométerre lévő városközpontig oda-vissza meg lehet tenni az utat autóval. 24 óra parkolásért pedig csak 1000 forintot kell fizetni.

A Ferihegy megálló P+R parkolóban 128 férőhely áll az autósok rendelkezésére, innen 2 perc sétával lehet eljutni a vasútállomáshoz, ahol a BKV bérlettel is igénybe vehető vonatokra lehet átszállni. A repülőtérről vasúttal 10-25 perc alatt elérhetők Budapest legfontosabb közlekedési csomópontjai, mint Kőbánya-Kispest, Zugló, illetve a Nyugati pályaudvar. A repülőtéri parkoló ezért valódi alternatívát kínál az autósok számára, hiszen a tömegközlekedés révén a reggeli és esti csúcsidőszakokban nem csupán olcsóbb, hanem gyorsabb és kényelmesebb eljutást is lehetővé tesz.

A Budapest Airport szerint a parkoló üzembe állítása környezetvédelmi célokat is szolgál, hiszen a P+R rendszerű parkolók egyik fontos célja a város autóterhelésének, pontosabban széndioxid lenyomatának a csökkentése, amivel elősegítik a tisztább és gazdaságosabb a tömegközlekedés térnyerését. A kevesebb autóval pedig nem csak a szennyezés, hanem a zaj mértéke is jelentősen csökken.

„Az új Ferihegy megálló P+R parkoló egy apró, de annál fontosabb lépés, amit a repülőtér megtehet annak érdekében, hogy Budapest még „zöldebb” és élhetőbb legyen hosszú távon” – közölte Manel Moreno a Budapest Airport parkolóiért is felelős közúti előtér-szolgáltatások vezetője. Hozzátette: „Reméljük, hogy a főváros határa és a belváros között naponta ingázók megkedvelik az új szolgáltatásunkat, hiszen az 1. Terminált a Nyugati pályaudvarral összekötő vasútvonal gyors és kényelmes alternatívát jelent számos belvárosi helyszín eléréséhez.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kép és szöveg: Budapest Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!