Idén ősztől a prágai Václav Havel nemzetközi repülőtérről is lesznek közvetlen járatok Kína fővárosába, Pekingbe. Az útvonalon várhatóan heti háromszor a Hainan Airlines, a távol-keleti ország legnagyobb magánlégitársasága fog közlekedni.

Hainan Airlines B-2492 lajstromú Boeing 767-300ER gépe felszállás közben a budapesti repülőtérről 2011 márciusában. Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Hainan Airlines B-2492 lajstromú Boeing 767-300ER gépe felszállás közben a budapesti repülőtérről 2011 márciusában.
Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu

Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a közép-európai térségre a kínai légitársaságok. Az Air China tavaly májusban Bécsben, idén májusban Budapesten jelent meg pekingi járataival, ősztől pedig várhatóan a cseh főváros, Prága is felkerül az egyik kínai légitársaság térképére.

Cseh napilapok még márciusban cikkeztek róla, hogy két légitársaság is szeretne jogot szerezni menetrendszerű prágai járatok üzemeltetésére, és a kettő közül a Hainan Airlines ezt is meg is kapta az illetékes kínai légügyi hatóságtól. A másik jelentkező, a China Eastern Airlines kérelme azonban elutasításra került, feltételezhetően a veszteséges üzemi eredményei miatt.

A Hainan Airlines a hírek szerint heti háromszori összeköttetést biztosít majd Peking és Prága között. Míg azonban a márciusi híradások október 1-jei járatindításról szóltak, addig a planes.cz, cseh légiközlekedési portál szeptember 23-i nyitást tett nemrég közzé. Információik szerint a Hainan Airlines Boeing 767-300ER típusú gépeivel hétfőnként, szerdánként és péntekenként repül majd a két főváros között. A menetrendről pedig annyit tudnak, hogy a gép kora reggel, 06:20-kor landol Prágában és még aznap délután 14:20-kor száll fel, vissza Pekingbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

2012-ig Budapestre repült a Hainan

A prágai repülőtérnek jelenleg nincsen közvetlen járata Pekingbe, ezért a leendő üzemeltető egyedüli lehet az útvonalon. A cseh fővárosból a kínaiba utazni vágyóknak a CSA Czech Airlinesban tulajdonos Korean Air kínál jegyeket Prága – Szöul – Peking útvonalon, szöuli átszállással, mint aktuálisan számításba jöhető alternatíva, de ott van például az Emirates is, amely Dubajon keresztül viszi utasait.

A Hainan Airlines flottájában összesen 3 darab Boeing 767-300ER áll rendelkezésre. A Pratt&Whitney hajtóművel szerelt, 2002-es, 2003-as évjáratú gépek egykor a budapesti repülőtéren is rendszeresen megfordultak. Fedélzetük a légitársaság flottainformációs adatbázisa szerint kétosztályos elrendezésben járatonként összesen 233 (34/199) utas szállítására alkalmas.

A Hainan Airlinesnak 2004-2012 között voltak Peking és Budapest közötti járatai, de a légitársaság, amely egy ideig a Malév potenciális befektetőjeként is szóba került a magyar nemzeti légitársaság csődjét követően kivonult. A Hainan kezdetben a budapesti járatait is B767-300-asaival repülte miután fiatalabb, A330-200-asaikra váltottak. A flotta A330-200-asai ugyancsak kétosztályos elrendezésűek, utaskapacitásuk 222 (36/186) fő.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!