Probléma volt a Singapore Airlines egyik Airbus A330-300-as repülőgépének hajtóműveivel szombaton. A repülőgép 182 utassal és 12 fős személyzettel Szingapúrból Sanghajba tartott, amikor a felszállást követően mintegy három és fél órával, csaknem 12.000 méteres (39.000 láb) magasságban a pilóták azt észlelték, hogy a repülőgép mindkét hajtóművének lecsökkent a tolóereje. A légitársaság közleményében megerősítette a történteket.

Airbus A330-as a Singapore Airlines festésében. (Forrás: Airbus) | © AIRportal.hu

Airbus A330-as a Singapore Airlines festésében.
(Forrás: Airbus)

Az utazómagasságon haladó SQ836-os járatot teljesítő repülőgép mindkét Rolls Royce Trent 772 típusú hajtóművének tolóereje egyszerre csökkent le. Ekkor a repülőgép 160 mérföldnyire volt a szárazföldtől.

A pilóták az ilyenkor szokásos eljárásokat követték, hogy visszaállítsák a hajtóművek normál működését – hangsúlyozta közleményében a légitársaság. Az egyik hajtóművet szinte azonnal sikerült újraindítani – hírügynökségi információk szerint.

A repülőgép eközben csaknem 4.000 métert (13.000 láb) süllyedt az interneten elérhető radar adatok szerint. A légitársaság nem erősítette meg, hogy a repülőgép magasságot veszített, azonban hangsúlyozták, hogy a süllyedés mindvégig kontrollált volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Rolls Royce Trent 770 hajtómű. (Fotó: Rolls Royce) | © AIRportal.hu

Rolls Royce Trent 770 hajtómű. (Fotó: Rolls Royce)


A hajtóművek normál működésének visszaállítását követően a repülőgép visszaemelkedett 9.500 méteres magasságra, majd folytatta útját Sanghaj irányába, ahol mintegy másfél óra múlva biztonságosan leszállt.

A repülőtéren ezt követően tüzetesen átvizsgálták a repülőgépet, azonban nem találtak semmilyen rendellenességre utaló jelet, így az A330-as utasokkal a fedélzetén teljesítette a visszautat Szingapúrba.

Az incidensben érintett, 9V-SSF lajstromjelű Airbus A330-as repülőgép szinte vadonatúj, idén március végén vette át a légitársaság a gyártótól. A szingapúri hatóságok vizsgálják az eset körülményeit.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!