A szeptember eleji sztrájk, illetve a cégcsoport fapados légitársaságain utazók számának mérséklődése miatt profitfigyelmeztetést adott ki az International Airlines Group: 200 millió euróval alacsonyabb üzemi eredményre számít az egy évvel korábbihoz képest.

A Biritsh Airways, az Iberia, a Vueling, a Level és az Aer Lingus tulajdonosa a vállalat honlapján megjelent közleményben azt írta, a Brit Közforgalmú Pilóták Egyesülete (BALPA) által kezdeményezett sztrájk miatt 2300 járatot kellett törölni, további 4700 járat utasainak pedig lehetővé tették az árfoglalást, vagy a jegy árának visszatérítését.

Forrás: Airbus

A munkabeszüntetés a becslések szerint 137 millió eurójába került a társaságnak, de a negyedévben belül a British Airwaysnél a Heathrow repülőtér dolgozóinak sztrájkja is meglátszik az eredményen, 33 millió eurós negatív hatás mutatkozott emiatt.

A csoport közleményében jelezte: a sztrájk óta nem voltak tárgyalások a BALPA és a British Airways között, a 11,5 százalékos, három évre elhúzott fizetésemelési ajánlatot pedig a dolgozók 90 százaléka elfogadta.

Az IAG amiatt is aggódik, hogy két fapados cégénél, a Levelnél és a Vuelingnél egy ideje a foglalások számának mérséklődését látják, amely egyelőre 45 milliós becsült kiesést jelent.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Mindezek hatásaként az IAG a jelenlegi kerozinárakat és árfolyamokat figyelembe véve azzal számol, hogy a 2019-es üzemi eredménye 215 millió euróval alacsonyabb lesz, mint a 2018-as. Akkor 3,4 milliárd euró üzemi szintű nyereséget termeltek.

Előrejelzésében az IAG a kapacitásbővítés lassulásával is számolt a negyedik negyedévre, 1,2 százalékponttal 2 százalékra csökkentették kilátásaikat, a teljes éves bővítés 4 százalék lehet a korábban becsült 5 százalék helyett.