Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója szerint a szomszédos országok az embargó bevezetésével maguknak is ártanak, sértik a régió közlekedésébe vetett bizalmat.

A légitársaság vezetője erről az Al Jazeera hírtelevíziónak adott interjújában beszélt. Mint mondta, cégvezetőként az egyik legrosszabb, amit hallani akarsz az az, hogy illegálisan lezárják azt a légteret, amelyben üzemelsz. De ezzel a szomszédos országok nem csak a Qatar Airwayst büntetik, hanem saját maguknak is kárt okoznak.

Mint kifejtette, a légtér, valamint a közúti és vízi összeköttetés teljes megszüntetése aláássa a régió közlekedésébe vetett bizalmat, ami abban fog testet ölteni, hogy a szomszédok légitársaságai is utasokat fognak veszíteni, mert más, nem a régióba tartozó légicéggel fognak repülni.

Ezen a ponton megjegyezte, hogy bár lát néhány fekete felhőt a Qatar Airways égboltján és nehézségekre számít az 540 millió dolláros, rekord mértékű nyereség után, de légitársasága rendkívül rugalmas és meg fogja oldani a helyzetet. Az első időben a kieső gépeket olyan piacokra helyezik át, amelyeken erősebben kell stimulálni a megfelelő utasforgalom eléréséhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


Arról, hogy hova vezethet az ügy Al Baker azt mondta: azok, akik ezt elkezdték egy nagyon magas fára másztak, ahonnan csak sérülésekkel tudnak lejönni. A morális előny azonban Katarnál van, mert az összes, embargót elrendelő ország légitársasága szabadon üzemelhet az országban.

Al Baker újra leszögezte, hogy az országok illegálisan zárták le a légteret, mert az nem tartozik hozzájuk, azt az ENSZ légiügyi szervétől, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettől (ICAO) kapták és komédiába illőnek nevezte az országok viselkedését.

Arra a kérdésre, hogy politikai, vagy gazdasági okok állhatnak-e az embargó mögött Al Baker leszögezte, tisztán politikai okok miatt alakult így a helyzet, a környező országok irigyek Katarra, és a saját érdekszférájukba akarják vonni az országot. Hozzátette: nagyot csalódott Donald Trumpban, akivel korábban több dologban is egyetértettek. “Hogyan maradhatnék a barátja annak, aki az országommal szemben áll? (..) Én senki mással, csak az országommal szemben vagyok lojális” – mondta.