Párizsban, a légi szalonon adta át ünnepélyesen a SKYTRAX minősítő szervezet az utaselégedettség alapján megítélt légitársasági díjakat. A szavazásban csaknem 19 millió légiutas vett részt, ennyien alkottak véleményt a légitársaságok minőségéről, a földi és égi szolgáltatások színvonaláról. Az abszolút nyertes a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren is jelenlévő Qatar Airways lett.

Az abszolút győztes, a Qatar Airways. Akbar Al Baker, vezérigazgató széles mosollyal emeli magasba a Skytrax elismerést.  (Fotó: Qatar Airways) | © AIRportal.hu

Az abszolút győztes, a Qatar Airways. Akbar Al Baker, vezérigazgató széles mosollyal emeli magasba a Skytrax elismerést. (Fotó: Qatar Airways)

Dagadhat a keble a büszkeségtől a Qatar Airways szigorú vezérigazgatójának, Akbar Al Bakernek, miután az egyik, ha nem a legjelentősebb minősítő szervezet felmérésében bizonyult a légitársasága a világ legjobbjának. A köztudottan maximalista Al Baker széles mosollyal és nagy örömmel emelte a magasba a SKYTRAX elismerést Párizsban, mert ugyan többször, többféle díjazáson is első lett a Qatar az elmúlt években, de a világ legjobb légitársasága címet ebben a megmérettetésben utoljára 2011-ben és rögtön utána, 2012-ben sikerült elnyerni.

Ugyan szigorú és maximalista, de az is sokat elárul a vezérigazgató hozzáállásáról, hogy az egyik legelső nyilatkozata szerint rögtön kijelentette, ennek a nagyszerű díjnak az igazi címzettjei mindazon munkatársak, légitársasági alkalmazottak, akik nap mint nap az utasokkal foglalkoznak. “Én csak a vezetőjük vagyok” – tette hozzá a megszokott, fanyar humorával. Al Baker, aki 1997 óta áll a Qatar Airways élén külön is kiemelte, hogy minden, amit a társaságnál cselekednek és tesznek, annak az utasok állnak a középpontjában, és nagyon büszkék rá, hogy ezt viszonozva, elismerve láthatják a most elnyert díjjal.

SKYTRAX Top 10-es légitársasági lista (2015)
Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

1. Qatar Airways
2. Singapore Airlines
3. Cathay Pacific Airways
4. Turkish Airlines
5. Emirates
6. Etihad Airways
7. All Nippon Airways
8. Garuda Indonesia
9. Eva Air
10. Qantas Airways

A Qatar ráadásul másik két kategóriában is a legjobbnak bizonyult, A legjobb business osztályú ülést biztosító légitársaság és A Közel-Kelet legjobb légitársasága díjat is besöpörték, idén immáron nyolcadszorra. Meg kell jegyezni, a Qatar az elmúlt csaknem egy évben két vadonatúj típust is bevezetett a flottájába, a világ legnagyobb utasszállítója, az A380-800-as mellett a legújabb, kompozit generációt képviselő szélestörzsű, az A350XWB indító légitársasága is, amelyek mind hozzájárultak a minőség még magasabb szintekre emeléséhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Európában a Turkish Airlines a legjobb

A top tízes listából egyébként három az olyan légitársaság, amely a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is rendszeres járataival jelen van, és még kettő, amelynek ugyan nincsenek közvetlen járatai a magyar fővárosba, de magyarországi képviseletet tartanak fenn. Az első helyezett Qatar Airways és az ötödik helyezett Emirates napi járatokkal közlekednek bázisrepülőtereik és Budapest között, míg a negyedikként díjazott Turkish Airlines júliustól napi négy járatot is kínál.

Temel Kotil, az Európa legjobb légitársaságának választott Turkish Airlines vezérigazgatója. (Fotó: Turkish Airlines) | © AIRportal.hu

Temel Kotil, az Európa legjobb légitársaságának választott Turkish Airlines vezérigazgatója. (Fotó: Turkish Airlines)

A magyarországi megbízott képviselővel rendelkező légitársaságok közül a Singapore Airlines a második, az Eva Air pedig a kilencedik legjobb lett. A dobogó harmadik helyére a Cathay Pacific Airways léphetett fel.

Az európai légitársaságok közül a szavazatok alapján a Turkish Airlines bizonyult a legjobbnak, és a török légitársaság színvonaláról talán ennél is többet elárul, hogy ezt a díjat már ötödik éve sikerült elnyerni. A Temel Kotil vezette légitársaság ezen felül a legjobb repülőtéri üzleti váró és annak étel-ital választéka mezőnyében is az első lett. A business osztály legjobb fedélzeti catering csoportjában viszont a Turkisht második helyre szorították, az utasok ott az Austrian Airlinest találták ez alkalommal jobbnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!