Helyi idő szerint vasárnap hajnalban megszakadt a kapcsolat az Air Asia indonéz leányvállalatának egyik utasszállító repülőgépével, a légitársaság közleményében megerősítette a sajtóban megjelent híreket. Az Indonesia AirAsia nevű légitársaság PK-AXC lajstromjelű Airbus A320-216 típusú repülőgép az indonéziai Surabaya-ból tartott Szingapúrba, amikor eltűnt a légiforgalmi irányítás radarjairól és megszakadt vele a rádió-összeköttetés.

A QZ-8501 járat 155 utassal és 7 fős személyzettel (más jelentések szerint 158 utas és 6 fős személyzet) FL320-as magasságon repült, amikor a Pulau Belitung szigettől 95 tengeri mérföldre délkeletre, térségben uralkodó heves viharok miatt a személyzet 38.000 lábra történő emelkedésre és kerülő manőverre kért engedélyt. Ez volt az utolsó rádió kapcsolat a repülőgéppel.

Roncsok a tenger felszínén. (Fotó: AFP via Facebook) | © AIRportal.hu

Roncsok a tenger felszínén. (Fotó: AFP via Facebook)

Update 2014.12.30. 10:00: Az indonéz kutató és mentőcsapatok a repülőgép utolsó ismert radar pozíciójától körülbelül 10 km-re a Jáva tenger felszínén úszó tárgyakat észleltek. A jelentések szerint a tárgyak nagy valószínűséggel az Air Asia Airbus A320-asához tartoznak. A roncsok helyszínéből a szakemberek arra következtetnek, hogy a repülőgép az utolsó ismert radar pozícióhoz képest visszafordult. Későbbi értesülések szerint a mentőcsapatok az A320-as csomagtér és utastér ajtajait is azonosították, valamint több holttestet is kiemeltek a tengerből.

A repülőgépet tapasztalt személyzet irányította, a járat kapitánya csak az Air Asia-nál 6.100, összesen pedig több mint 20.000, az első tiszt pedig 2.275 repült órával rendelkezett. A repülőgép legutóbb november 16-án esett át az esedékes karbantartáson. A maláj fapados Air Asia légitársaság és annak indonéz leányvállalata eddig még nem veszített el egyetlen repülőgépet sem.

A repülőgép fedélzetén a légitársaság közleménye szerint 1 szingapúri, 1 maláj, 1 francia, 3 dél-koreai és 156 indonéz állampolgárságú személy tartózkodott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az indonéz hatóságok kereső és mentő csapatokat indítottak a repülőgép vélhető vízbe csapódásának helyszínére. A szingapúri Changi repülőtéren a hozzátartozók számára krízis-központot és telefonos segélyvonalat nyitottak meg.

Egy ehhez hasonló repülőgép tűnt el vasárnap hajnalban. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Egy ehhez hasonló repülőgép tűnt el vasárnap hajnalban. (Fotó: AIRportal.hu)

Frissítve: 2014.12.30. 10:00

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!