A lengyel nemzeti légitársaság az első féléves várakozásokat felülmúló bevételek miatt egyelőre elhalasztotta a második állami segély átvételét és részletezte jövőbeli terveit, annak érdekében, hogy 2015-re már tartósan jövedelmező lehessen a cégértesült az ATW online hírportál.

Ennek értelmében a fuvarozó a téli menetrendre való átállással egyetemben megszünteti a Varsóból közlekedő járatok nagy részét; Bejrút, Bydgoszcz, Kairó, Düsseldorf, Helsinki, Nizza, Róma, Stuttgart és Zürich városába sem lehet majd közvetlen jegyet foglalni a lengyel légitársaságnál.

A regionális járatok száma is jelentősen csökken. Megszűnik a Katowice – München, Krakkó – Frankfurt és a Poznan – München közötti üzemelés is. Továbbá eggyel kevesebb járat indul Varsóból Stockholmba, így az adott járatot teljesítő repülőgép még visszatérhet Lengyelországba ahelyett, hogy a kint töltené az éjszakát, mely sokkal több költséggel jár.

Ezeknek a járatoknak a többsége eleve szezonális volt, a többi útvonalon pedig nem volt megfelelő a repülőgépek kihasználtsága, így a hosszú távú járatokra sem tudtak elegendő mennyiségű utast ráhordani, így nem segítették a varsói bázis fejlesztését, mely az egyik alap eleme a légitársaság újbóli profittermelő céggé történő alakításának.

A járatok számának csökkentését az Európai Bizottság is megkövetelte, a légitársaság átstrukturálásához nyújtott segítség jóváhagyásának előfeltételeként.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Veszélybe kerülhetnek a LOT hosszútávú járatai? (Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)


A légitársaság az első segélyt 2012 decemberében kapta meg, míg a másodikat idén augusztusban kellett volna a cég számlájára utalni, azonban ez a tranzakció elmaradt.

Sebastian Mikosz, a LOT vezérigazgatója elmondta: Az első féléves eredmények a vártnál 29 millió euróval jobbak lettek, melyek elsősorban a kiadások csökkentésének köszönhető.

Ennek köszönhetően egyelőre nem tart igényt a társaság az anyagi támogatásra. A kérvény benyújtásának időpontját már vizsgálják és a lehető legjobbkor fogják felhasználni az összeget, melyet a pénzügyminisztérium fog részükre kiutalni. Ez a tervek szerint októberre várható.

A LOT az elmúlt hónapokban olyan újításokat léptetett életbe, mint például a jobb földi és fedélzeti kiszolgálás az utasok részére.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!