Radikális flottacsökkentést irányzott elő a 2012-es évre a Lufthansa tulajdonában lévő osztrák nemzeti légitársaság. A döntés értelmében lehetséges, hogy a teljes kis-, és középhatótávú Boeing 737-es flottának távoznia kell a szolgálatból – adta hírül az Austrian Wings osztrák repülési hírportál.

Kivonja a forgalomból kis-, és közepes hatótávú, új generációs Boeing 737 típusú repülőgépeit az Austrian Airlines: A korábban a Lauda Airnél szolgálatot teljesítő, majd az osztrák nemzeti légitársasághoz került két-két darab Boeing 737-600, -700 és a hét darab Boeing 737-800 típusú repülőgépek mind távozhatnak a flottából, amennyiben a vezetőség ilyen irányú döntést hoz.

A szándék hátterében vélhetőleg az áll, hogy az Austrian Airlines a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében egységesíteni kívánja kis-, és középhatótávolságú flottáját. A több típusból álló flotta, ugyanis egy olyan méretű légitársaságnál, mint az Austrian Airlines nem üzemeltethető igazán gazdaságosan.


Austrian Airlines Boeing 737-600 (Fotó: Kovács Gábor Dödi – Jetphotos.net)

Az egyelőre hivatalosan meg nem erősített flottaszabványosítást alátámasztani látszik, hogy az Austrian Wings birtokába jutott információk szerint az Austrian Airlines leállított minden a Boeing 737-es típusra vonatkozó belső műszaki képzést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A flottaszabványosítással járó kapacitáskiesést azonban valahogy pótolnia kell majd az osztrák légitársaságnak, ezért az Airbus A319, A320, valamint a hosszított törzsű A321-es típusváltozatok jöhetnek szóba a Boeing 737-esek helyettesítére. A hosszú távú járatok üzemeltetésénél azonban egyértelműen a Boeing mellett tette le a voksát a légitársaság, ugyanis 2007-ben megváltak szélestörzsű Airbus A330 és a négyhajtóműves A340-es típusaiktól. A hosszú távot jelenleg a kéthajtóműves Boeing 767 és Boeing 777-es típusok repülik és ebben nem is tervez változtatást a Star Alliance-tag osztrák légitársaság.

A feltételezések szerint azonban egyes Airbus típusokat is érinthet a flottaátalakítási szándék, ugyanis a három legrégebbi, még 100-as típusváltozatú és így kevésbé gazdaságos Airbus A321-eseket is kivonhatják a forgalomból. Bár 2011 decemberében az Austrian Airlines még úgy tájékoztatta az osztrák repülési hírportált, hogy nem tervezik eladni régebbi típusváltozatú Airbus A321-eseiket most mégis felmerülni látszik ennek lehetsőége. Ezek az OE-LBA, LBB, és az LBC lajstromú repülőgépek lennének.

A forgalomból kivont repülőgépek helyettesítésére nagy valószínűséggel a német anyavállalat, a Lufthansa adna lízingbe keskenytörzsű Airbusokat.

Forrás: Austrian Wings (2011. január 5.)

Ajánlott link: Új kabinbelsőt kapnak az Austrian Airlines repülőgépei (AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!