Növelni tudta utasforgalmát spanyolországi desztinációin a TAP Portugal. A portugálok zászlóvivő légitársasága 6%-os fejlődést ért el tavaly az előző évi eredményéhez képest, amellyel tovább erősítette vezető pozícióját az Ibériai-fésziget légiközlekedésében. Az idei évben 10 új járattal jelentkező TAP Szerbia fővárosát, Belgrádot is felveszi térképére.

A Star Alliance légiszövetségben működő TAP Portugal 994000 utast szállított Portugália és Spanyolország között 2013-ban, ami 6%-os növekedés az előző évi mutatóhoz képest. A légitársaság azt is elárulta, hogy a két ország között közlekedő járatokon a load-factor 78%-os volt, ami 8%-kal haladta meg a 2012-es teljesítményt.

A TAP szerint mindez a menetrend optimalizáló politikájuk hatásosságát bizonyítja.

A légitársaság egyébként hat spanyol városba biztosít közvetlen járatokat. A lisszaboni bázisról Madridba, Barcelonába, Sevillába, Malagába, Bilbaóba és A Coruñába lehet eljutni, de Madrid és Barcelona Portóból, valamint a nyári szezonban Funchalból, Maderia szigetéről is elérhetőek.

Tíz új célállomás a TAP útvonalhálózatban
Az idei évre tíz új célállomást jelentett be a TAP Portugal. A légitársaság fókusza leginkább az európai kontinensre irányul, de igen hangsúlyos szerepet kap a dél-amerikai bővítés is. A franciaországi Nantes, a németországi Hannover, a svédországi Göteborg, az észtországi Tallinn és az oroszországi Szentpétervár mellett régiós szempontból, a kelet-európai térségre tekintve a belgrádi járat érdemel figyelmet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A routesonline.com információi szerint a légitársaság július 2-án indítja el a szerb fővárosba irányuló járatát, amely a hét három napján, hétfőn, szerdán és pénteken közlekedik majd a flotta két komfortosztályon összesen 132 üléses Airbus A319-es típusaival.

A járat hétfőnként és péntekenként 22:45-kor indul Lisszabonból és éjszaka 03:25-kor érkezik Belgrádba, ahonnan 04:10-kor száll fel és reggel 07:05-re érkezik vissza Lisszabonba. A szerdai, mint amilyen a nyitójárat is lesz, este 22:00-kor száll fel és másnap 02:40-kor landol a Nikola Tesla nemzetközi repülőtéren, Belgrádban, ahonnan 03:25-kor veszi útját vissza és 06:20-kor landol Lisszabonban.

A járat jelentőségét növeli, hogy a TAP most először indít menetrendszerű járatot Lisszabon és Belgrád között. Korábban, a jugoszláviai időkben csak Zágrábba és Dubrovnikba volt összeköttetése a portugál fuvarozónak.

Az AIRportal.hu külön cikkben korábban részletesen beszámolt a társaság dél-amerikai expanziójáról, ezért most csak felsorolás jelleggel: Brazíliában Manus és Belém, Kolumbiában Bogotá, Panamában Panamaváros az új célállomások.

Bővülő útvonalhálózathoz bővülő flotta
Az útvonalhálózat bővítése a flotta fejlesztését is megkívánja, ezért a TAP Portugal az idei évben összesen hat darab vadonatúj repülőgépet vesz át, ebből két hosszú távú járatok teljesítésére alkalmas, szélestörzsű Airbus A330-ast és négy darabot a keskenytörzsű A320-as típuscsaládból, amivel összességében 180 ezer utassal többet szállíthat a légitársaság.

A TAP flottája jelenleg összesen 55 repülőgépet számlál: 19 darab Airbus A319-est, 17 darab A320-ast és 3 darab A321-est. A hosszú távú útvonalakon pedig 12 darab A330-200-as és 4 darab A340-300-as közlekedik. 2015-től érkeznek és állnak szolgálatba a legújabb generációs A350-900XWB típusok is, amelyekből egy tucatnyit rendelt magának a légitársaság.

Szabad kütyühasználat a TAP-nál is
Miután az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) jóváhagyta január 14-től a TAP is bevezette járatain, hogy a fedélzeten tartózkodó utasaik számítógépes, illetőleg mobilkészülékeiket “repülőgép módban” bekapcsolva tarthassák és így működő funkcióikat használhassák. A Wi-Fi csatlakozás, valamint a Bluetooth üzemmód aktivitása a repülés biztonsága érdekében azonban egyelőre még nem engedélyezett, valamint a hordozható számítógépeket a fel-, és leszállás időtartama alatt utasbiztonsági okokból továbbra sem lehet használni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!