Rekord mennyiségű, 89 lőfegyvert találtak és koboztak el a Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) ellenőrei egy hét alatt az amerikai repülőtereken.

Az ügynökség tájékoztatása szerint ezek a fegyverek kézipoggyászokban voltak és az utasbiztonsági ellenőrzésen szúrták őket ki a TSA szakemberei. A korábbi rekord 82 fegyver volt egy héten belül, ezt a számot idén májusban produkálták.

A 89 lefoglalt fegyverből 74 töltve, 27 pedig csőre töltve volt.

A TSA közleményében emlékeztetett, hogy az, aki lőfegyvert próbál meg repülőgép fedélzetére vinni letartóztathatják és akár 11 ezer dolláros (közel 3 millió forintos) bírságot is fizettethetnek vele. Ezért arra kérték az utasokat, hogy tanulmányozzák az állam fegyverekkel kapcsolatos szabályait, mielőtt repülőgépre szállnának, és útmutatót is közzétettek, hogy hogyan lehet a fegyvereket feladott poggyászban szállítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: TSA | © AIRportal.hu

Fotó: TSA

A lefoglalt fegyverek nagyobb része maroklőfegyver volt, amelyeket a legkülönfélébb helyekre voltak képesek elrejteni. Volt, ami egy kerekesszék háttámlájába volt elrejtve, volt, amit az utas a csípőre csatolva, a két farpofája közé csúsztatva próbált a gépre felvinni. Külön érdekesség, hogy ebben az esetben a 22-es kaliberű fegyver töltve, de nem csőre töltve volt.

A lőfegyvereken kívül kések, dobócsillagok is előkerültek, a legextrémebb dolog egy tankokba való gyakorló robbanófej volt, amelyet El Pasóban próbáld a gazdája a fedélzetre cipelni. Az csak későbbi vizsgálatokkor derült ki, hogy a robbanófej hatástalanítva volt. Ilyen esetekben viszont a TSA akár az egész repülőteret kiüríttetheti, ezért arra kérte az utasokat, hogy ne próbáljanak meg éles lőszerrel a reptérre menni.

A TSA egy év eleji jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen próbálnak meg fegyverrel, vagy lőszerrel a gépek fedélzetére jutni. Összesen 3391 fegyvert koboztak el az emberektől 2016-ban, akik ezeket kézi, illetve feladott poggyászban a gépek fedélzetére akarták vinni. Ez 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban és háromszor annyi, mint tíz évvel ezelőtt.
A legtöbben viszont nem hogy fel akarták adni az eszközt, még biztosra is mentek, mivel 83 százalékuk töltve is volt.