Új sebességi világrekordot állított fel a Boeing exkluzív felszereltségű 737-700BBJ modelljével, amely 13 óra 7 perc és 54 másodperc alatt teljesítette a 10479km-es Los Angeles és Auckland közötti repülőutat – adta hírül közleményében az amerikai repülőgépgyár.

A világrekord teljesítményt a washingtoni székhelyű Nemzeti Aeronautikai Tanács rögzítette és hitelesítette. A Samsung Electronics tulajdonában lévő, egyelőre még festetlen és utaskabinját tekintve kiépítetlen Boeing Business Jet Steve Taylor kapitány irányításával teljesítette a Los Angeles és Auckland közötti járatot.

A Boeing 737-700BBJ kapitánya szerint az út kitűnően demonstrálta a típus nagyszerű hatótáv-teljesítményét, különösen annak fényében, hogy amikor Los Angelesből teljes tankkal elindultak a gép csaknem 10 tonnával könnyebb volt, mint megengedett maximális felszállósúlya. Mindez azt jelenti, hogy a tulajdonos akár teljes VIP kialakításban is beszékezheti a gépet, még úgy is képes lesz a több, mint 10.000km-es távolság leszállás nélküli megtételére.

Az aucklandi landoláskor ráadásul a gép még több, mint 3.5 tonnányi kerozinnal rendelkezett. Ilyen teljesítménnyel, ebben a méretosztályban nincs konkurense a Boeingnek. A lenyűgöző kapacitás persze extra üzemanyagtartályokat is kíván: a gyártó mérnökei 7 darab plusz tartályt helyeztek el a Boeing 737-esen.

A BBJ modellek további nagy előnye a Boeing 787-es Dreamlinerhez hasonlóan, hogy a kabinnyomás a megszokott 8000 (kb. 2400m) helyett mindössze 6500 lábnyi (kb. 1900m) magasságnak felel meg, amely különösen komfortossá varázsolja az utat ilyen hosszú távok megtétele esetén.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A dél-koreai elektronikai nagyvállalat Boeingje szeptember 16-án, vasárnap este érkezett Aucklandbe, ahol a 2008 óta működő Altitude Aerospace Interiors fogja elvégezni a megrendelő által kiválasztott VIP konfiguráció telepítését.

A 737NG típuscsaládon alapuló BBJ az amerikai repülőgépgyár üzleti gépeket értékesítő ágazatának legsikeresebb típusa. Ez idáig 157 gép került átadásra.

A gyártó teljes szabadságot kínál a megrendelők számára, a gépeket festetlenül és üres fedélzettel szállítják annak érdekében, hogy az ügyfél teljes mértékben a maga igényei szerint rendeztethesse be Boeing Business Jet-jét. A efféle munkálatok sokszor igen hosszúra is nyúlnak, általában kilenc hónapot, de van, hogy akár egy évet is igénybe vesz egy-egy különleges berendezésű 737-es fedélzetének elkészülése.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!