Az easyJet elindította Vision for European Aviation nevű programját, amellyel az EU döntéshozóit szeretné támogatni a légi közlekedés versenyképességének fejlesztésében – adta hírül közleményében a légitársaság.

easyJet Airbus A319 leszállás közben a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

easyJet Airbus A319 leszállás közben a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

Az Európai Bizottság új repülési csomagja az easyJet szerint megfelelő alkalmat teremt néhány régóta húzódó ügy rendezésére, mint például a reptéri díjak és az Egységes Európai Égbolt (Single European Sky) reformja.

Az elmúlt 20 évben a légitársaságok évente átlagosan 1-2 százalékkal csökkentették viteldíjaikat, ugyanakkor ez az árcsökkenés nem jelentkezett a szektor egyéb szereplőinél, mint a repterek vagy a légi irányítás. Jelenleg nincsen érvényben olyan szabályozás, amely keretet adna a szolgáltatásoknak és díjaknak a monopolhelyzetben lévő repülőtereken, így az indokoltnál nagyobb költségek hárulnak az utasokra. Ezen repterek esetében az easyJet határozottabb központi szabályozást sürget.

A Frontier Economics kutatása szerint a díjak szabályozása a 15 legnagyobb, monopolhelyzetben lévő európai reptéren 1,48 milliárd euró megtakarítást jelentene az utasok számára. Ez évi 12,2 millióval növelné az utazások számát, amelynek révén fellendülne a kereskedelem, a turizmus és a fogyasztás. A szabályozás bevezetése összességében 37 milliárd eurónyi (+0.23%) GDP-növekedést eredményezne az Európai Gazdasági Térségben, ami 470.000 új munkahelynek felel meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Úgy gondoljuk, hogy az új szabályozási keretrendszernek tisztességes versenyen és a választás szabadságán kell alapulnia, az utasok érdekeit szem előtt tartva. Ezért arra kérjük a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül a reptéri díjakra vonatkozó direktívát és gondolják újra az Egységes Európai Égbolt célkitűzéseinek megvalósítását” – mondta Carolyn McCall, az easyJet vezérigazgatója.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!