A legtöbb betegség esetén semmi akadálya a repülésnek, azonban érdemes tájékoztatást kérni a kezelőorvostól, igazolást magunknál tartani a gyógyszerekről, vagy rosszabb esetben elhalasztani az utazást. Összegyűjtöttük, milyen betegségnél mire kell figyelni a repülőút alatt, illetve mit lehet felvinni a fedélzetre.

Gyógyszerek

A betegség esetén alkalmazandó gyógyszereket a fedélzeten lehet szállítani, ezekről hivatalosan orvosi igazolást kell bemutatni, bár nem valószínű, hogy egy doboz Aspirin miatt bármilyen baj lenne.

Nagy mennyiségben (ha a betegnek többféle gyógyszerre van szüksége, illetve az utazás hossza megköveteli), vagy ha a gyógyszert folyadék, injekció formájában szállítjuk, akkor viszont érdemes igazolni, sőt ezt akár angol nyelvre is lefordíttatni, hogy az érkezési országban se legyen probléma.

Cukorbetegség

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Pixabay

Cukorbetegség esetén a betegnek saját felelőssége, hogy a repülőút alatt is odafigyeljen az étkezésre.

Amennyiben a beteg inzulininjekciós kúrára szorul, az injekciót saját magának kell beadnia, ugyanis a személyzet erre nincs kiképezve (igaz ez egyébként minden más betegség esetén beadandó injekcióra is).

Ilyenkor előre kell szólni az utaskísérőknek, hogy a használt injekciós tűket steril körülmények között tudják tárolni. Az inzulinadagoló toll orvosi igazolás nélkül is szállítható a fedélzeten.

Allergia

Az utas maga tudja, hogy milyen allergiája van, így oda kell figyelnie arra, hogy mit fogyaszt, mivel érintkezik a fedélzeten. Amennyiben esély van arra, hogy anafilaxiás sokkot kap, a gyógyszerekről magának kell gondoskodnia.

Oxigénhiányos betegségek

Orvosi igazolással oxigénpalack vagy sűrített oxigén is szállítható a fedélzeten, amennyiben a mérete nem haladja meg a légitársaság által előírtakat.

Mélyvénás trombózis

Trombózishajlam esetén oda kell figyelni repülés közben, hiszen a fedélzeten lévő alacsony légnyomás, a behajlított lábbal hosszú ideig tartó ülő helyzet megnöveli a trombózis kialakulásának esélyét. A fedélzeten sok vizet kell fogyasztani, és gyakran érdemes sétálni, ezzel megmozgatva a végtagokat. Kompressziós harisnya viselése is ajánlott.

Trombózis egyébként olyanoknál is kialakulhat, akik eddig nem tapasztaltak hasonlót, a fenti tippek tehát mindenki számára hasznosak lehetnek. Várandósság alatt különösen oda kell figyelni erre!

Szívbetegség

Szívbetegség esetén semmi akadálya a repülésnek, azonban ilyenkor érdemes az utazás előtt kikérni a kezelőorvos véleményét. Szívroham esetén legalább két hétre, szívmegállás esetén legalább nyolc hétre el kell halasztani az utazást.

Ritmusszabályozó készülékkel természetesen lehet utazni, semmilyen problémát nem okoz a levegőben, az utasbiztonsági ellenőrzésnél azonban érdemes erről tájékoztatni a személyzetet.

Kérdezze meg kezelőorvosát…

Bármilyen krónikus egészségügyi probléma áll fenn, érdemes utazás előtt orvossal konzultálni.

Egyes esetekben – akár egy gipszelt végtagnál is – a légitársaság orvosi igazolást kérhet arról, hogy az utas repülhet-e, ezt mindenképpen előre be kell szerezni, akár angol nyelven is.

Vészhelyzet esetére felkészülve jó, ha a beteg magával visz egy listát az általa szedett gyógyszerekről, esetleges gyógyszerallergiájáról, illetve ha az ilyenkor értesítendő személyek elérhetőségét is külön jelzi.

Akár betegen, akár egészségesen indulunk útnak, fontos, hogy megfelelő szintű és érvényes utasbiztosítással rendelkezzünk, ezen nem érdemes spórolni. A témáról korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!