Az Iraqi Airways egyik menetrend szerinti járatának teljesítése közben, utazómagasságon veszett össze a kapitány és az elsőtiszt annyira, hogy a vita fizikai inzultusig fajult.

Az iráni Mashad repülőteréről Irakba tartó járatot teljesítő repülőgép mintegy 37.000 lábas (körülbelül 11.300 méteres) magasságban repült Türkmenisztán és Afganisztán határa felett, fedélzetén 157 utassal.

Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons)

Az esetről megjelent híradások szerint a fedélzeten tartózkodó biztonsági őrök avatkoztak be, és választották szét őket. Emellett az utasok beszámolja szerint a pilótafülkében is kár keletkezett, annyira nem figyeltek semmire a vitázó pilóták.

Egyes értesülések szerint a tettlegességig fajuló vita azért alakult ki, mert a kapitány nem engedte, hogy az egyik légiutaskísérő ételt szolgáljon fel a járat elsőtisztjének, mondván, hogy arra tőle kellett volna engedélyt kérni.

Egyes értesülések szerint a két pilóta ezek után összeszólalkozott, majd kapitány ezt követően ütötte meg az első tisztet, aki a saját állítása szerint “csak védekezett”. A légitársaság hivatalos közleménye megerősítette, hogy az eset megtörtént, azonban nem nevezték meg, hogy melyik hajózó kezdte a verekedést. A két pilótát a fedélzeten tartózkodó biztonsági őrök választották szét, majd később a repülőgép biztonságosan leszállt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az iraki közlekedési minisztérium bejelentette, vizsgálatot indítanak az ügyben, és mindkét hajózó engedélyeit azonnali hatállyal felfüggesztették.

A minisztérium hozzátette, a lehető legszigorúbb büntetés vár mindkét pilótára, közleményük szerint a benne van a pakliban, hogy egy életre eltiltják őket a repüléstől.

Az Iraqi Airways gépei 2015 óta nem repülhetnek be egyetlen Európai Uniós ország légterébe sem, mivel a hatóságok szerint nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak – bizonyos mértékben ez is hozzájárult a mostani incidenshez. A légitársaság wet-lease-ben más cégek által üzemeltetett járatokat teljesít csak az EU-ba.

Legutóbb januárban számoltunk be hasonló esetről, akkor az indiai Jet Airways Boeing 777-esének két pilótája verekedett össze repülés közben. A férfi elsőtiszt a felszállást követően nem sokkal megütötte a nő kapitányt, mire a nő elhagyta a pilótafülkét, majd nem sokkal később a férfi is kiment, hogy rábeszélje kollégáját, hogy térjen vissza a pilótafülkébe. Rövid ideig senki nem tartózkodott a pilótafülkében.