Az EX-YU Aviation hírportál információi szerint a Croatia Airlines az elmúlt hetekben kiesett repülőgépek miatt rövidtávú bérlésre kényszerül. A két repülőgép várhatóan az Adria Airways és a bolgár BH Air flottájából érkezik a légitársasághoz.

Ahogyan az köztudott, két héttel ezelőtt Zürich repülőterén, orrfutó nélkül landolt a Croatia Airlines Bombardier Dash-8 Q400-as repülőgépe, amely még mindig a földön vesztegel és várhatóan majd december közepén állhat újra szolgálatba. Múlt csütörtökön műszaki problémák miatt nem indulhatott útnak Zágrábból Brüsszelbe a légitársaság egy másik Q400-as turbólégcsavaros repülőgépe sem, amely jelenleg is karbantartás alatt van.

Nem csupán a légcsavaros repülőgépek szenvedtek az elmúlt hetekben, hiszen egy Airbus A319-es is visszatérni kényszerült a horvát fővárosba, miután szintén műszaki problémákat tapasztaltak a fedélzeten. A négy gépből álló A319 flotta egy másik tagja pedig egy megszokott karbantartáson vesz részt, amely előreláthatólag további két hétig nem állhat üzembe.


Ebből látható, hogy a horvát légitársaság az elmúlt napokban és hetekben négy repülőgépe nem tudja ellátni napi feladatát, amelyet az összesen tizennégy gépből álló flotta igencsak megérzi. Annak érdekében, hogy a járatok üzemeltetésében ne keletkezzen fennakadás, a Croatia Airlines két repülőgép bérlését kezdeményezte. A rövid távon bérelt repülőgépek a szlovén Adria Airways-től és a bolgár BH Air-től érkeznek majd.

Krešimir Kučko, a horvát légifuvarozó vezérigazgatója reagált azokra a sajtóvisszhangokra, melyek a repülőgépek kiesését követték. Kučko szerint a világ számos légitársaságánál előfordulnak ilyen kismértékű események a napi üzemeltetés során. A vezérigazgató hozzátette, hogy a Croatia Airlines repülőgépei biztonságosak és a biztonsági szabványaik a légiközlekedési ipar átlagát felülmúlja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Croatia Airlines privatizációja éppen az elkövetkezendő időkben mehet végbe, amennyiben megfelelő érdeklődő akad rá. A sajtóban több ázsiai légifuvarozó is említésre került, mint a horvát nemzeti légivállalat potenciális felvásárlója, így a China Southern és a Garuda Indonesia is felkerült a listára. Utóbbi vállalat nem is tagadta érdeklődését a légitársaság iránt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!