A brüsszeli Zavantem repülőtéren március 22-én, kedden történt terrortámadást követően egyelőre még mindig nem fogad és indít járatokat a belga főváros légikikötője. A repülőtér üzemeltetője és a belga hatóságok több lehetséges forgatókönyvön dolgoznak annak érdekében, hogy a repülőtér forgalma legalább részben, korlátozott kapacitással újraindítható legyen, de nincs még kitűzött dátum.

A robbantások következtében a repülőtér üzemeltetőjének közleménye szerint a repülőtér központi utastermináljának épülete bár strukturálisan nem sérült meg, az utasokat kiszolgáló infrastruktúrában olyan jellegű és mértékű károk keletkeztek, amelyek nem teszik lehetővé, hogy rövid távon újraindíthassák a repülőtér forgalmát.

A repülőtér üzemeltetője csütörtökön kezdte meg a forgalom visszaállításának kezelésére szolgáló ideiglenes infrastruktúra kialakítását. Ez magában foglalja a belga kormány által a támadásokat követően az ország összes repülőterén elrendelt új biztonsági infrastruktúra kialakítását is.

A Brüsszelből induló utasok egy ideiglenes chek-in területen jelentkezhetnek majd be a jártaikra és adhatják majd fel poggyászaikat, innen egy ideiglenes folyosón jutnak majd el az utasok az utasbiztonsági ellenőrzéshez, amely szerencsére nem károsodott a támadások következtében.

A Brüsszelbe érkező utasok útvonala jelentősen megváltozik, őket majd buszokkal szállítják ki a repülőtérről egy hangárépületen keresztül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ahhoz, hogy a repülőtér forgalma újraindulhasson a hatóságoknak még meg kell adnia a jóváhagyást, hogy az ideiglenes infrastruktúra és folyamatok megfelelnek a biztonsági és tűzvédelmi követelményeknek.

Az utasok által használt különböző útvonalak működését valós körülmények között kell tesztelni, ezt várhatóan kedden teszteli majd az üzemeltető, mintegy 800 repülőtéri dolgozó bevonásával.

Amennyiben az ideiglenes infrastruktúra és a kapcsolódó folyamatok jól vizsgáznak a hatóságok jóváhagyását követően indulhat meg legalább részlegesen a forgalom a repülőtéren.

A hatóságok még mindig keresik a harmadik repülőtéri robbantót

A korábbi hírekkel ellentétben nem Faycal Cheffou lehetett a harmadik tagja annak a „terrorkommandónak”, amely a múlt hét elején robbantásos merényletet hajtott végre a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren – derült ki a belga hatóságok hétfői közléseiből az MTI híre szerint.

A fiatalembert még csütörtökön fogták el a brüsszeli ügyészség épülete mellett, és a helyi lapok egyöntetűen arról számoltak be, hogy ő volt látható a repülőtér biztonsági kamerái által rögzített felvételen a két öngyilkos merénylő társaságában. A belga szövetségi ügyészség szombaton azt közölte, hogy vádat emeltek Faycal Cheffou ellen „terrorcsoportban való részvétel, terrorista gyilkosság és terrorista gyilkossági kísérlet” miatt. Hétfőn azonban már arról tájékoztatott a vádhatóság, hogy szabadon engedték a férfit, mert nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy őrizetben tartsák. A rendőrség átkutatta Faycal Cheffou lakását, ott azonban nem találtak fegyvereket vagy robbanóanyagokat.

Hétfőn a rendőrség ismételten felhívást tett közzé, hogy azonosítsák a videofelvételen látható, sötét kalapot és világos felöltőt viselő férfit. A hatóságok szerint a repülőtéri öngyilkos merényleteket elkövető Najim Laachraoui és Ibrahim El-Bakraoui társaságában lévő harmadik, eddig azonosítatlan férfinél is volt egy robbanószerekkel teli poggyász, ő azonban feltehetőleg elbizonytalanodott, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincöt ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.

A belga szövetségi ügyészség hétfőn közölte, hogy terrorszervezetben való részvétel miatt vádalt emelt három ember ellen, akiket vasárnap vettek őrizetbe Brüsszelben. Egyelőre nem tudni, hogy a Yassine A., Mohamed B. és Aboubaker O. nevű férfiaknak közük van-e azokhoz a merényletekhez, amelyeket szélsőséges iszlamisták hajtottak végre múlt héten hétfőn a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, illetve az uniós negyed közelében található Maelbeek metrómegállóban. A hatóságok vasárnap kilenc embert bevittek kihallgatásra, hatukat azonban elengedték.

Még sok otthagyott autó és csomag van egy héttel a támadás után is a repülőtéren

A repülőtér üzemeltetője egy külön minisiteot indított a terrortámadások után, ahol az érintett utasok arról tájékozódhatnak, hogy a repülőtéri parkolókban hagyott gépjárműveiket hogyan vihetik el a repülőtérről, valamint, hogy a terrortámadás időpontjában a repülőtéren maradt feladott poggyászukhoz és elhagyott kézi csomagjaikhoz hogyan juthatnak hozzá.

A Brussels Airlines járatai napokkal a terrortámadás után sem közlekednek, a légitársaság részlegesen belgiumi vidéki repülőterekről (pl. Liége, Charleroi, Antwerpen) közlekedteti európai járatainak egy részét, a hosszú távú járatok pedig Zürichből és Frankfurtból közlekednek.

A légitársaság Brüsszel – Budapest járatai a keddi terrortámadást követően Liége repülőterét használták, a légitársaság által közölt információk szerint

március 29-én és 30-án a budapesti járatok Antwerpenből közlekednek majd napi egy alkalommal.

Az utasoknak azt tanácsolják, hogy kísérjék figyelemmel a légitársaság tájékoztatásait, mert az előre kiadott ideiglenes menetrend bármikor megváltozhat.

Előzmény Öngyilkos robbantás a brüsszeli Zaventem repülőtéren

Kettős robbanás történt kedd reggel 8 órakor a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. A repülőteret lezárták, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. Az érkező légijáratokat más repülőterekre irányítják át, a terminálokat kiürítették. A VRT belga közszolgálati televízió értesülése szerint öngyilkos robbantás történt és később találtak egy harmadik pokolgépet is a repülőtéren. Részletek…

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!