Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) robbantásos teszteket végzett egy titkosszolgálati információk alapján felépített eszközzel, ezek után rendelték el a laptoptilalmat 10 közel-keleti repülőtér esetében.

John Kelly, a minisztérium vezetője at ATW Online szerint erről a múlt héten beszélt a coloradói Aspenben egy biztonságpolitikával kapcsolatos konferencián. Kifejtette: az embereknek meg kell érteniük, hogy sok olyan ember van a világon, akik fel akarnak robbantani egy repülőgépet a levegőben. Ideális esetben egy olyan amerikai gépet, amelyet az USA-beli légitársaság üzemeltet és az államokba tart.

A titkosszolgálatoktól Kelly elmondása szerint információkat kaptak egy olyan nagy személyes elektronikai eszközről, amely rendkívül kifinomult robbanótest, és nem tervezési szakaszban van, hanem el is készült és amerikai repülőtereket vettek vele célpontba.

A kapott információk alapján a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel (TSA) és a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együtt megépítették ugyanazt az eszközt, amelyet aztán robbantásos tesztnek vetettek alá egy már nem használt repülőgépben a földön, légnyomás alá helyezett kabinban.

Kelly elmondása szerint a bomba teljesen elpusztította a repülőgépet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: Emirates | © AIRportal.hu

Fotó: Emirates


A laptoptilalom bevezetéséhez ezek után az az információ adta meg az utolsó löketet, hogy a közel-keleti repülőterek utasbiztonsági ellenőrzésein nem tudják kimutatni ezt az eszközt. A robbantás után márciusban jelentették meg a laptoptilalomról szóló rendeletet, amely azonnali hatállyal életbe is lépett, júniusban pedig egy olyan listát adott ki a minisztérium, amely a repülőterek biztonságának növelését célozta és minden, az Egyesült Államokba járatot indító repülőtéren kötelező bevezetni.

Ezek végrehajtásában Kelly szerint szorosan együttműködtek a légitársaságokkal és repülőterekkel is és június 28-ával az összes érintett repülőtéren visszavonták a szigorítást.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!