A héten köszönthette Antonov An-148 típusával szállított egymilliomodik utasát az ukrán fejlesztésű regionális utasszállító repülőgép első megrendelője, a Rossiya Russian Airlines.

Az Antonov tervezőiroda kéthajtóműves regionális típusa, az An-148-as 2009. december 21-én állt szolgálatba az orosz Rossiya légitársaságnál. A flotta mára 6 darab An-148-100B-t számlál, amelyek kétosztályos fedélzettel 68 utast vehetnek fedélzetükre.

A Rossiya nemcsak első megrendelője, hanem jelenlegi legnagyobb üzemeltetője is a típusnak, amelyet elsősorban oroszországi és FÁK országok városaiba irányuló járatokon üzemeltetnek. A flotta teljes repült óraszáma már 37000-nél jár. A gépek havi szinten mintegy 300 órát töltenek levegőben, amely a típus megbízhatóságáról ad tanúbizonyságot – tájékoztatott a légitársaság.

Az An-148 bár ukrán illetőségű mégis komoly orosz kötődései vannak mivel az alkatrészek túlnyomó része Oroszországból származik, sőt egy végszerelő üzem is található Voronyezsben (Voronezh Aircraft Production Association). Itt készült az első és készülnek a további Rossiya An-148-asok is.

Az egymilliomodik An-148-as utast, aki egy hölgy volt két főre szóló, a Rossiya bármely útvonalára érvényes szabadjeggyel ajándékozta meg a légitársaság. A típus iránt érdeklődőket pedig egy virtuális gépbejárásra invitálja a Rossiya honlapja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Rossiya An-148-as repülőgépe (2011. november, Prága) Fotó: Samu Ádám

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!