Az EX-YU Aviation szerint újabb vizsgálatok elvégzéséhez folyamodik a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) a szerb hatóságok irányába annak érdekében, hogy a hivatal biztonsági besorolási programjában a jelenlegi kettes kategóriáról eggyel jobb értékelést kaphasson a balkán ország. Mindez ahhoz szükséges, hogy egy esetleges az Amerikai Egyesült Államokba irányuló repülőjárat indítása megtörténhessen.

Az FAA biztonsági besorolásában jelenleg a legtöbb ország egyes kategóriájú értékeléssel rendelkezik, azonban például India, Saint Marteen, Indonézia és Szerbia is 2-es biztonsági besorolással rendelkezik. Ennek köszönhetően jelenleg az adott országba közlekedő, USA-ból kiinduló légijáratok fenntarthatják működésüket, ám új útvonal indítása nem lehetséges. Szerbia esetében a leminősítés 2004-ben történt meg, azóta nem is üzemelt az Egyesült Államokba közlekedő transzatlanti járat.

Az USA-beli repülési hivatal korábbi felmérései alapján Szerbia teljesíti a legtöbb elvárt nemzetközi és amerikai légügyi előírásokat, valamint rendelkezik megfelelő infrastruktúrával is ahhoz, hogy biztosítsa az előírt nemzetközi repülésbiztonsági felügyeletet. Mindezek ellenére számos olyan területet neveztek meg, amely még fejlesztésre szorul a felminősítés engedélyezése érdekében.

Bár a vizsgálat nem az egyes légitársaságokra irányul, azonban az Air Serbia okozta fejlődési kötelezettségek is közrejátszhatnak a pozitív elbírálásban. (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Bár a vizsgálat nem az egyes légitársaságokra irányul, azonban az Air Serbia okozta fejlődési kötelezettségek is közrejátszhatnak a pozitív elbírálásban. (Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)


Az FAA állásfoglalása alapján a pilótaképzést érintő szabályozások terén szükséges további módosítás, amelynek elvégeztével megérkezhetnek a Hivatal felügyelői. Ez leghamarabb május végén vagy június elején történhet meg. Amennyiben sikerrel zárul a vizsgálat, úgy várhatóan egy hónapot igényel a hivatalos felminősítés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A biztonsági besorolási program elsősorban az adott ország képességére koncentrál, melynek során a repülőgép üzemeltetési és karbantartási gyakorlatokban tesz ajánlatot az államok számára, melyet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) állít össze. Az elmúlt hónap során összesen nyolc területen vizsgálta az FAA déli szomszédunkat. Ebben többek közt az elsődleges légiközlekedési törvényeket, üzemeltetési szabályozásokat, állami polgári légügyi rendszert, biztonsági felügyeleti funkciókat, a technikai személyzet képesítését és képzését, felügyeleti kötelezettségeket és biztonsági kérdéseket érintő határozatokat vizsgáltak a szakértők.

A Nikola Tesla repülőtér utasforgalma az idei év elejétől fogva növekvő tendenciát mutat. Vajon ez meghozhat egy esetleges transzatlanti járatot? (Fotó: Aerodrom Nikola Tesla) | © AIRportal.hu

A Nikola Tesla repülőtér utasforgalma az idei év elejétől fogva növekvő tendenciát mutat. Vajon ez meghozhat egy esetleges transzatlanti járatot? (Fotó: Aerodrom Nikola Tesla)


A növekvő utasforgalommal rendelkező belgrádi repülőtér jelenleg egyetlen tengerentúli járattal sem rendelkezik, azonban ez a felminősítés utat nyithat a jövőbeni transzatlanti járatok megvalósításához. Az utolsó USA-ba tartó járat 2004-ben, közvetlenül a leminősítés előtt közlekedett Belgrád és New York között az Uzbekistan Airways színeiben.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!