Michael O’Leary a Ryanair vezérigazgatója nyíltan is elismerte, hogy elrontották a hajózó személyzet szabadságának kiadását, ezért most 10+12 ezer eurót fizetne azoknak a pilótáknak, akik hajlandóak átütemezni szabadságukat.

A BBC tudósítása szerint erről a vezér a légitársaság éves felsővezetői találkozóján ejtett szót. Mint mondta, most próbálják úgy megoldani a helyzetet, hogy 10 ezer eurós fizetésemelést ajánlott annak a pilótának, aki segíteni tud.

A probléma ugyanis nagyobb, mint hitték, most azért fordult ezzel a készpénzzel megtámogatott kéréshez, hogy ne kelljen az eddig bejelentettnél több járatot törölnie a légitársaságnak. A frankfurti, dublini, londoni és berlini pilótáknak ajánlották fel ezt a fajta megállapodást.

Ez a 10 ezer eurós fizetésemelés egyszeri 12 ezer eurós jutalmon felül érkezhet azon pilóták számlájára, akik hajlandóak a szabadságukat átütemezni. A kapitányok kapják meg ezt a pénzt, az első tisztek 6 ezer eurót kaphatnak, ha elfogadják az ajánlatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Reuters eközben arról számolt be, hogy a Ryanair ötszáz pilótát kényszerrel venne rá arra, hogy álljanak szolgálatba.

A vezérigazgató a találkozón továbbra is 25 millió euróra becsülte a hathetes járattörlés költségeit. Korábban egy kompenzációval foglalkozó cég ennek több mint dupláját számolta ki. Az esetért O’Leary a szakszervezeteket hibáztatta, amelyek szerinte direkt akarnak ártani a társaságnak.

A Ryanair a múlt héten jelentette be, hogy hat héten keresztül napi 40-50 járatot kell törölnie, mert állítása szerint a járatok pontossága 80 százalékra esett, miközben 90 százalék lenne a cél. A járattörlés mintegy 285 ezer utast érinthet.

A Ryanair szerdai tájékoztatása szerint mind a 315 ezer érintett utast tájékoztatták e-mailben a járat törléséről, és a lehetőséges opciókról, beleértve az uniós direktíva szerinti lehetőségekről. Szerdáig 63 ezer utas kérte a jegy árának visszatérítését és 175 ezer embernek foglalták át a jegyét másik járatra.