Saját automata drónt fejleszt ki a dél-amerikai Avainca kolumbiai légitársaság, amelyet a gépek karbantartásánál használ majd – közölte a légitársaság.

 

Az easyJet drónja 2014-ból. (Fotó: easyjet) | © AIRportal.hu

Az easyJet drónja 2014-ból. (Fotó: easyjet)

Az önműködő szerkezetek elsősorban azokat a gépeket vizsgálják majd át, amelyet villámcsapás, vagy madárral való ütközés miatt kell átnézni. A diszkont cég lépése annyiban mindenképpen egyedüli, hogy a fejlesztést cégen belül, és nem egy dróngyártóval oldják meg. Ugyanez vonatkozik az eszköz navigációs eszközeire is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vezető nélküli repülő szerkezetet négy, egyelőre fedetlen rotor mozgatja (ezeket később védőgyűrűvel látják el, hogy ne okozzanak sérülést) és egy mezei GoPro kamerát szereltek rá. A rionegrói hangárban tartott bemutatón a drónt még kézzel vezérelték egy vezeték nélküli kontrollerrel, de a végleges példány már teljesen automata lesz.

A légitársaság mérnökei ultrahangos jeladókat használtak a környezet feltérképezéséhez, amellyek háromdimenziós képet lehet alkotni, a drón szoftvere ennek segítségével határozza meg az átvizsgálandó gép helyzetét.

A tervek szerint a drónok már a jövő évben szolgálatba állnak.

A technológia használatában nem az első az Avianca, az easyJet 2014-ben mutatta be saját elképzelését. A brit diszkont társaság a bristoli egyetem repüléstani és robotmechanikai tanszékével együttműködve fejlesztette ki a saját megoldását. A megfigyelés során bármilyen karbantartási munkát igénylő hiba esetén az egyébként kézi vezérléssel működő drón azonnal jelentést küld a mérnököknek, sőt, egy szemüveg segítségével pontosan be lehet jelölni a meghibásodás helyét is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!