Sebességi és távolsági világrekordott állított Boeing 787 típusú utasszállító repülőgépével a Boeing. A kompozit anyagokból készülő Boeing 787-8 Dreamliner az első olyan utasszállító repülőgép, amely közepes méretosztályú kapacitást kínálva igazán hosszú távú repülésekre is alkalmas, azzal lehetővé téve a légitársaságok számára olyan új, közvetlen járatok nyitását, amelyre az utazóközönségnek igénye mutatkozik. A Boeing 787-8-as ráadásul 20%-kal takarékosabban üzemeltethető, mint hasonló méretű vetélytársai.

A világrekord felállítása a sorrendben hatodikként gyártott Boeing 787-eshez, a ZA006-os számú tesztrepülőgéphez köthető, amely december 6-án, a seattle-i Boeing Fieldről felszállva állított kategóriája számára távolsági rekordot miután 19144 km megtételét követően sikeresen landolt Banglades fővárosának, Dakkának repülőterén. A Boeng 787-es Dreamliner ezzel egy 2002-ben, az Airbus által felállított 16903km-es non-stop repülési rekordott döntött meg, amelyet egy Airbus A330-as teljesített.

A Dreamliner egy rövid, tankkolással egybekötött, mintegy 2 órás technikai szünetet követően már fel is szállt, hogy visszarepüljön a seattle-i bázisra, amelynek elérése 18027km-es távolság megtételét igényelt. A Boeing ZA006-os tesztrepülőgépe december 8-án, 1 perccel reggel fél 6 előtt landolt Boeing Field-en, amellyel új világkörüli repülési időtartam rekordot állított, ugyanis a Dreamlinernek mindössze 42 óra 27 perces repülési idő volt szükséges, hogy keleti irányba haladva megkerülje a Földet. Ehhez fogható sebességet még egyik hasonló kategóriájú repülőgép sem volt képes produkálni.

Irány Dakka! Felszállás közben a ZA006-os Boeing 787-es

A repülőgépet hat pilóta segítette hozzá az út megtételéhez, amelynek során felállított rekordokat az amerikai Nemzeti Aeronautikai Szövetségtől (NAA) delegált szakember regisztrálta és hitelesítette, aki mellett még további hat, a méréseket, valamint az üzemeltetést végző boeinges szakember tartózkodott a fedélzeten.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: Boeing Media (2011. december 8.)

Ajánlott link: A világot járt gép hazatérése (fotó)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!