A Dassault Aviation örömmel jelentette be, hogy világrekordot döntött a vállalat zászlóshajója, miután kategóriáján belül legrövidebb idő alatt teljesítette a New York-London távolságot.

A Dassault Falcon 7X új transzatlanti sebességrekordot állított fel, miután a 207 gyári számú példány New York vonzáskörzetébe tartozó Teterboro repülőteréről London City légikikötőig Mach 0.88-as átlagsebességgel ért el. A május 2-án végrehajtott repülés során a francia gyártó két tapasztalt pilótája, Philippe Deleume és Olivier Froment ült a pilótafülkében, az utaskabinban további három fő utazott. A gép 8 óra 4 perckor szállt fel Teterboroból és 5 óra 54 perccel később érkezett Londonba, a 6452 kilométeres utat Mach 0.88-as átlagsebességgel teljesítette.

A kategóriájában egyedülálló teljesítményről készült mérés adatait már továbbították a FAI (Fédération Aéronautique Internationale, Nemzetközi Repülőszövetség) svájci központjába, mely a csúcsrepülés hivatalos elismerését és dokumentálását végzi majd.

A Falcon 7X a Dassault típuscsaládjának zászlóshajója. (Forrás: Dassault Aviation) | © AIRportal.hu

A Falcon 7X a Dassault típuscsaládjának zászlóshajója. (Forrás: Dassault Aviation)


Az ultranagy hatótávolságú Falcon 7X üzleti repülőgép 2007-ben állt kereskedelmi forgalomba és azon kevés bizjetek egyike, melyek képesek leszállás nélkül teljesíteni a London-New York útvonalat. A háromhajtóműves típus minden porcikájában a 21. századot tükrözi: tervezése során nagymértékben használtak számítógépes tervezőprogramokat, a Honeywell által szállított korszerű avionikában megtalálható még a homloküveg-kijelző (HUD), valamint ellátták digitális repülésvezérlő rendszerrel is, mely a Dassault gépeinél “alapkövetelménynek” számít.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!