Közleményt adott ki a Western Global Airlines a múlt hét végén a légitársaság egyik McDonnell Douglas MD-11F cargo-repülőgépén talált holttesttel kapcsolatban. A repülőgép 2016. február 13-án a németországi Münchenből tartott a dél-afrikai Durban-be, de le kellett szállniuk tankolni a zimbabwe-i Harare nemzetközi repülőterén. A holttestet itt fedezték fel a helyi földi kiszolgálók.

A Western Global Airlines vezérigazgatója, Jim Neff által kiadott közlemény szerint a holttest egy potyautasé lehetett, akinek a személyazonosságát és a nemzetiségét még nem sikerült megállapítani. A repülőgép orrfutóaknáját azt követően kutatták át, hogy a tankolást végző egyik földi kiszolgáló szokatlan nyomokat talált az orrfutón.

Nem tudják azt sem, hogy a potyautas mikor és hogyan kerülhetett a repülőgépre, illetve a holttest mióta lehetett az orrfutó-aknában. Annak kicsi az esélye, hogy valaki Németországból próbált volna meg így Dél-Afrikába utazni.

A légitársaság közleménye hangsúlyozta, hogy a holttestet egy olyan helyen találták meg, amely a felszállás előtt szokásos körbejárásos vizsgálat során nem belátható, illetve a cég karbantartó sem láttak a holttestre utaló jeleket az előző átvizsgálások során.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kovács Gábor, az AIRportal.hu fotósának képe a repülőgépről, annak 2016. február 13-i müncheni leszállásáról. Feltehetően a holttest ekkor már a repülőgépen volt. (Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Kovács Gábor, az AIRportal.hu fotósának képe a repülőgépről, annak 2016. február 13-i müncheni leszállásáról. Feltehetően a holttest ekkor már a repülőgépen volt. (Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)


A hír először azért kapott nagy nyilvánosságot, mert a repülőgép nagy mennyiségű készpénzt szállított.

A cég közleménye hangsúlyozza, hogy a South African Reserve Bank bank részére teljesített charter-járat és a szállítmány teljesen legális volt. A több milliós összegű dél-afrikai randot nemzetközi jogszabályoknak megfelelően diplomáciai küldeményként szállították és nincs arra utaló jel, hogy a felfedezett holttest és különleges szállítmány között lenne bármilyen összefüggés.

A repülőgép fedélzetén a három pilótán kívül egy szerelő és a szállítmányt kísérő két diplomata is utazott.

Western Global Airlines más légitársaságok és logisztikai cégek számára foglakozik repülőgépek bérbeadásával, személyzettel együtt, úgynevezett wet lease megállapodások keretében. A floridai székhelyű cég tíz darab McDonnell Douglas MD-11F és Boeing 747-400F cargo repülőgépet üzemeltet.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!