Ma délelőtt végre hivatalosan is megnyitott Katar fővárosának vadonatúj nemzetközi repülőtere, a Hamad International Airport. Az egyelőre tíz légitársasággal működő légikikötő csak május végétől kezdi el a Qatar Airways járatait kiszolgálni, de a formális első járatot mégis egy Qatar-gép teljesítette.

Természetesen nem hagyta ki azt a soha vissza nem térő alkalmat a Qatar Airways, hogy ne az ő egyik gépükkel induljon és kezdje el működését Doha vadonatúj nemzetközi repülőtere, amely mindössze 4-5 kilométerre fekszik a jelenleg működői légikikötőtől.

Ezért nem is választott túl nagy típust az átrepülésre a légitársaság, de persze így is megadták a módját, mivel a vezérigazgatóval, a légügyi hatóság elnökével, valamint a közlekedési miniszterrel, és további helyi méltóságokkal a fedélzetén elsőként a Hamadra érkezett gép a flotta egyik legújabb, Sharklet szárnyvégekkel ellátott Airbus A320-as (A7-AHX) típusa volt.

Az Airbus kevéssel délelőtt 11:00-kor szállt fel és nem sokkal később már landolt is az új repülőtér a kettő közül egyelőre egyedüliként megnyitott, hosszabbik futópályáján (16L/34R), amely egész pontosan 4850 méteres utat biztosít a repülőgépek fel-, és leszállási manővereihez. A QR 7450 járatszámot viselő A320-ast ezt követően a kijelölt állóhelyére gurulás közben diadalív vízsugaras köszöntéssel fogadták, majd a B3-as utashídra állt – szemléltetve a Hamad új szolgáltatási színvonalának egyik alappillérét, ami a gépek és a terminál közötti közvetlen összeköttetést jelenti. A jelenlegi reptéren ugyanis még minden egyes géphez buszozni kell, de ennek rövidesen vége.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nyitójárat vízsugaras köszöntése ma a Hamadon. (Fotó: Qatar Airways)


A Qatar Airways vezérigazgatója szerint: “Történelmi pillanat nem csupán a légitársaságunk, de Katar állam történetében is látni az ünnepélyes nyitójárat érkezését a Hamad nemzetközi repülőtérre. A mai várva várt megnyitó azt is jelenti a világ számára, hogy Doha immár készen áll kitárni kapuit az utasok felé, akik egy különleges utazási élmény részesei lehetnek az új repülőtéren. Nagy várakozással nézünk május 27-e elé, amikor a Qatar Airways teljes flottája átköltözik új létesítménybe”.

Addig is, ahogy korábban, a Katari Polgári Légügyi Hatóság bejelentése alapján beszámoltunk róla tíz légitársasággal működik a reptér, amelyek a Biman Bangladesh Airlines, a flydubai, az Air Arabia, az Iran Air, az Air India Express, a Yemenia, a Pakistan International Airlines, a Syrian Airlines, a Pegasus Airlines és a Nepal Airlines. Ezek a társaságok igényeikkel pont át tudják hidalni azt az időt, amíg a repülőtér-üzemeltető stabilan aktív üzembe helyezi azokat a váróhelyiségeket és exkluzív szolgáltató létesítményeket, üzleteket, amelyeket a magasabb nívójú légitársaságok elvárnak.

Márciusban, még a nyitás előtt készült fotóink a Hamad repülőtérről. (Fotók: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)
A képre kattintva galéria nyílik!


A Qatar A320-asának ünnepélyes landolását követően aztán déltájt megérkezett az első menetrendszerű, utasokat is szállító járat, amely a low-cost flydubai légitársaságé volt, egyenesen a dubaji repülőtérről.

Az elsőségek történetébe azonban ide kívánkozik, hogy nem ma landoltak először a Hamadon repülőgépek. A premier tavaly ősszel a Qatar oneworld csatlakozási ceremóniáján zajlott, amikor is október 29-én a légitársaság első légiszövetségi festést viselő Boeing 777-300ER típusa (A7-BAA) érkezett ide, rögtön utána egy hagyományos festésű A320-assal, amelyek az ünnepség szimbólumai voltak. Aztán nem szabad megfeledkezni az Airbus legújabb típusának, az A350XWB-nek tett hivatalos látogatásáról sem, amely ugyancsak ide történt, idén év elején.


Imázsfilm a Hamad repülőtérről. (Forrás: CAA Qatar YouTube Csatorna)

A Hamad, amelynek építési munkálatai már 2005-ben kezdetüket vették, s 2012-ben, 2013-ban is voltak átadásra kijelölt időpontok most végre tényleg megnyitott. A maga valójában a világ legújabb globális légiközlekedési elosztó-központja, amely jelenleg 30 millió utas kezelésére kész, de a teljes átadás és a rendszerek felfutása után ez a szám 50 millióra is emelkedhet.

A nyitás a magyar utazóközönséget is érinti, hiszen a Qatar Airways naponta repül Doha és Budapest között, így hamarosan a Liszt Ferenc repülőtérről utazók is a Hamadon keresztül juthatnak el a katari fővárosba, vagy éppen folytathatják csatlakozással útjukat a választott desztináció felé.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!