Az Air France flottájában is megjelentek az első Sharklet szárnyvéggel ellátott Airbus repülőgépek. A francia légitársaság augusztus 22-én vette át a legelső ilyen A320-as típusát. A gépről azonban eddig nem nagyon lehetett hivatalos fotót látni, szinte feltűnés nélkül állt szolgálatba a karibi régió egzotikus útvonalain. Most az Air France magyarországi vezérképviselete jóvoltából közlünk képet róla.

Augusztusban vette át az első Sharkletes Airbus A320-asát az Air France és lépett ezzel az európai repülőgépgyár új szárnyvég-technológiáját alkalmazó üzemeltetők egyre népesebb táborába. Az F-HEPF lajstromú vadonatúj Airbus azonban nem az európai, hanem a távolabbi karibi útvonalhálózatban állt szolgálatba.

Az európai flotta első Sharkletes Airbusa viszont vélhetőleg jóval nagyobb figyelemnek fog örvendeni, ugyanis törzsén viseli azt a speciális nagyméretű matricát, amely az Air France fennállásának nyolcvan éves évfordulóját hivatott hirdetni, hasonlóan a múlt héten bemutatott Airbus A380-ashoz (F-HPJA).


A gép F-HEPG francia lajstromot fog viselni, de egyelőre még F-WWIX gyári azonosító alatt teljesíti berepülő járatait Toulouse térségében, amely során már több helyi repülőgépfotós is megörökítette, s most Clément Alloingnak köszönhetően tudunk róla képet közölni, még a formális átadást megelőzően.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

…és a nyolcvan éves évfordulót hirdető A320-as leszállás közben Toulouse-ban.
(Fotó: Clément Alloing – AirTeamImages)


Az Airbus 2.4 méter magas szárnyvégi “cápauszonyai” a hosszabb útvonalakon akár 4%-os üzemanyag takarékossághoz is hozzásegíthetik a gépet. A kevesebb fogyasztásból származó előnyt pedig szükség esetén az üzemeltetők 100 tengeri mérfölddel nagyobb hatótáv, vagy csaknem fél tonnával (450kg) nagyobb hasznos teher teljesítményre tudják konvertálni.

A Sharklet szárnyvégek a jelenlegi hajtóművekkel kínált A320ceo gépcsalád opcionális tartozékai, de a várhatóan 2015-ben debütáló új generációs A320neo típusokon már az alapfelszereltség része lesz.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!