A chilei LAN és a brazil TAM légitársaságokat magába foglaló LATAM Airlines Grouphoz is megérkeztek az első Sharklet szárnyvéggel szerelt Airbus A320 típusú utasszállító repülőgépek.

A 2012-ben létrejött LATAM Airlines Group taglégitársaságai, a LAN és a TAM Airlines ezen a héten vették át első Sharklet szárnyvéggel szerelt Airbus A320-as típusaikat.

A LATAM az Airbus egyik legnagyobb megrendelője, mind az üzembe helyezett, mind a rendelés alatt álló gépek számát tekintve. A két légitársaság együttvéve több mint 240 Airbus gyártmányt üzemeltet flottájában. Teljes rendelésállományukból közel 180 gép vár még átadásra.


A Sharklet az európai repülőgépgyár legújabb szárnyvég-technológiája, amelyet az új generációs A320neo típuscsaládhoz fejlesztettek, de opcionális kiegészítőként a jelenlegi A320ceo (current engine option) típushoz is rendelhetővé tettek.

A 2.4 méter magasra felnyúló Sharklet amilyen látványos, legalább annyira hasznos is, mivel akár 4%-os üzemanyag takarékosságot is el lehet vele érni. A kevesebb fogyasztás révén az üzemeltetők 100 tengeri mérfölddel hosszabb útvonalakra, vagy 450kg-mal nagyobb hasznos teherrel repülhetnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Sharkleteknek nemcsak a költséghatékonyság, hanem a környezetvédelem terén is vannak érdemei, mivel a takarékosabb üzemnek köszönhetően gépenként éves szinten mintegy 1000 tonna szén-dioxid kibocsájtásától óvják a Földet.

Dél-Amerikában egyébként a kolumbiai Avianca légitársaság volt az első, amely Sharklet szárnyvéggel szerelt Airbus A320-ast állított szolgálatba. Az első „cápauszonyos” gépüket idén februárban vették át.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!