Az idei évben a szokásosnál egy hónappal korábban, augusztus első hétvégéjén rendezik meg az immár hagyományosnak számító nemzetközi repülőnapot Szliácson.

A SIAF, vagyis Slovak International Air Fest rendezvény a külföldi repülőnapok között nagy népszerűségnek örvend a hazai fotósok és repülésrajongók körében, mivel minden évben változatos, színvonalas felhozatalt igyekeznek összeállítani a szervezők és a helyszín sincs messze.

A Török Légierő McDonell-Douglas F-4 Phantom II-eseinek tavalyi látogatása után idén is került egy legendás típus a statikus bemutatók sorába: a NATO Boeing E-3A AWACS légtérellenőrző gépét állítják ki a show mindkét napján a geilenkircheni 1. század flottájából.

A tavalyi programban nem volt nagyobb létszámú bemutatócsapat, annak ellenére, hogy 2017-ben az emírségekbeli Al Fursan nagy sikert aratott.

Ideén viszont ismét egy híres formáció, az olasz Frecce Tricolori bemutatója lesz látható szombaton és vasárnap egyaránt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett a dinamikus és statikus bemutatókból sem maradhatnak ki a szokásos, szinte kötelező elemek: a szlovák légierő majd minden típusával bemutatkozik szállítók, forgószárnyasok és vadászgépek területén egyaránt.

A Szlovák Légierő A319-ese a 2018-as szliácsi repülőnapon (Forrás: SIAF)

Aktív magyar részvétel pedig nemcsak nézői, hanem kiállító oldalról is jellemző lesz, a statikus soron bemutatkozik az egyik nagyjavított és korszerűsített Mi-24 harci helikopter, egy Gripen pedig a levegőben demonstrálja képességeit, és Veres Zoltán műrepülő is kilátogat MXS gépével az eseményre.

Slovak International Air Fest (SIAF) 2019:

Helyszín: Szliácsi Légibázis, Szlovákia

Időpont: augusztus 3-4. – a gépek csütörtök-pénteki érkezésének és hétfői indulásának menetrendje is elérhető, ezeket a bázison kívülről lehet megtekinteni

Távolság Budapesttől: 170km, két és fél-három óra autóút

Parkolási lehetőség: Szliács mellett ingyenesen, ideiglenesen kijelölt területen

Buszos transzfer a parkolóból: van

Jegyár: 15 euró/fő/nap – VIP jegy 60 eurótól

Az esemény részletes programja és a résztvevő repülőgépek listája itt érhető el, a változás jogát a szervezők fenntartják.