Sikeresen lezárta európai útvonaltesztelési programját a kanadai Bombardier CS100-as típusú gépe, a típus Budapesten is megfordult a háromhetes tesztidőszak alatt.

A Bombardier tájékoztatása szerint ez idő alatt 30 útvonalpárt jártak be a szakemberek a még tesztelés alatt lévő géppel, amelynek indító légitársasága a Swiss lesz, a Lufthansa leányvállalata júniusban veheti át az első darabot.

Peter Wojahn, a légitársaság műszaki vezetője azt mondta, a tesztek során meggyőződtek arról, hogy a gép hogyan fog viselkednia Swiss útvonalhálózatában és nagyon elégedettek az eredményekkel. Konkrét adatokat a vezető nem közölt.

A Bombardier CS100-asa Budapesten. Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

A Bombardier CS100-asa Budapesten. Fotó: AIRportal.hu


A Budapestet is megjárt Bombardier CS100-as teljes konfigurációban repült, vagyis a kabinban mindent úgy és mindenből annyit telepítettek, mintha légitársaság üzemeltetné a típust. A CS100-as a próbák során Ferihegyen kívül Brüsszelbe, Bécsbe, Párizsba, Milánóba, Manchesterbe és Varsóba is ellátogatott. A szakemberek ezek során a gép teljesítményét vizsgálták sztenderd üzemeltetési környezetben. Figyelték egyebek mellett a gép teljesítményét leszálláskor, földi üzemeléskor, de figyelték a fordulóidőt is. Ezek alapján a Bombardier kijelentette: a típus hozza, sőt több paraméterben meg is haladta az előzetes elvárásokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A C-FFCO lajstromjelű, a Bombardier gyár festését viselő CS100 repülőgép március 10-én délelőtt érkezett Budapestre. A típus végleges amerikai- és európai légialkalmassági engedélyeit a következő hetekben adják ki. A 60 tonna maximális felszálló tömegű gép 108 vagy 120 utast vehet majd a fedélzetére és legnagyobb hatótávolsága eléri az 5000 kilométert.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!