Meghozta az eredményét az Aegean Airlines téli menetrendre időzített útvonalhálózat fejlesztési stratégiája. Jó első negyedévet sikerült ugyanis zárni idén. A görög légitársaság bevételei 3%-kal, utasforgalma pedig 13%-kal haladta meg az előző évi azonos időszak eredményeit. Mindez a megnövelt utaskapacitásnak és az új útvonalak nyitásának, köszönhető az Aegean bevallása szerint.

Aegean Airlines Airbus A320-as. (Fotó: Aegean Airlines) | © AIRportal.hu

Aegean Airlines Airbus A320-as.
(Fotó: Aegean Airlines)

138,1 millió eurós bevétellel és 1,8 milliós utasforgalommal zárta az idei év első negyedét az Aegean Airlines, amelynek belföldi és nemzetközi utasforgalma egyaránt növekedést mutat. A kettő közül az utóbbi nőtt nagyobb mértékben, 22%-kal, míg a belföldi 7%-kal haladta meg a 2014-es első negyedévi adatokat. A járatonkénti átlagos utasszám 96 fő volt, ami 6%-os fejlődés. A járatok telítettsége, az ún. load factor 70,3%-os volt az év első három hónapjában.

A légitársaság azzal magyarázta a kedvező eredményeket, hogy téli menetrendjükre is megtartottak számos útvonalat azok közül, amelyeket még az előző, nyári szezonban indítottak, valamint egyes útvonalakon, ahol szükségesnek látták növelték a járatok sűrűségét. Ilyen volt egyébként a budapesti is, amelyet a 2014/2015. téli menetrendben heti háromszor szolgáltak ki. Az ünnepi időszakban pedig napi járatok működtek, a régióban akárcsak Bécs és Prága esetében. Az Aegean-bázisok közül a fővárosban, Athénban működő generálta a legnagyobb forgalmat, 26%-os növekedéssel. Az Aegean nettó adózás utáni eredménye, 8,3 millió euró volt, amely mindössze százezer euróval kevesebb, mint az elmúlt évben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aegean Airlines a múlt hónap végén, május 28-án ünnepelte üzemkezdetének 16. évfordulóját. (Fotó: Aegean Airlines) | © AIRportal.hu

Az Aegean Airlines a múlt hónap végén, május 28-án ünnepelte üzemkezdetének 16. évfordulóját. (Fotó: Aegean Airlines)

Dimitris Gregoriannis, az Aegean Airlines vezérigazgatója összefoglalójában kiemelte, jelentős kapacitásfejlesztéssel és útvonalhálózati expanzióval indították az évet, még szélesebb választékot kínálva az utazóközönségüknek. Athéni bázisukról 10 új nemzetközi járatot nyitottak, amely a kedvező árpolitikájukkal összehangolva eredményezte a nemzetközi forgalom 22%-os növekedését.

Júniusban érkezik az első sharkletes Airbus

A Star Alliance szövetségben működő görög légitársaság vezérigazgatója arra is kitért, hogy a nyári szezonban, júniusban kezdődnek az újonnan megrendelt Airbusaik szállításai. A négy sharkletes A320ceo-t 2016 márciusáig bezárólag adja át az európai repülőgépgyár, amely egy toulouse-i spotter fotó tanúsága szerint az első gép berepülési programját május 26-án már el is indította.

A légitársaság flottája jelen állapotában összesen 40 keskenytörzsű Airbus repülőgépet számlál: 1 db A319-est, 31 db A320-ast és 8 db A321-est. A belföldi és regionális útvonalakon az Olympic Air üzemeltetésében pedig 4 db Bombardier Q100-as és 10 db Q400-as turbolégcsavaros típus működik.

Az Aegean Airlines, amely 2012 márciusában jelent meg a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren az október 24-ig tartó idei nyári menetrendjében heti négy járatot üzemeltet a görög és a magyar főváros között.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!