Sikeresen teljesítette sarkvidéki üzemtesztjeit a Sukhoi Superjet. A legújabb orosz regionális utasszállító repülőgépet április 12-19. között tesztelték, hogy a típus igazán fagyos körülmények között is igazolja megbízhatóságát.

A programot a Sukhoi repülőgépgyár RA-97005 lajstromú (cn 95005) Superjetjével teljesítették, ugyanazzal a géppel, amely a május 3-tól induló Welcome Asia névre keresztelt, 6 országot érintő bemutatkozó turné főszereplője is lesz.

A tesztprogram Oroszország szibériai területén, a Jakutföldön található Tikszi katonai repülőtéren zajlott, amely az é.sz. 71.7°-án fekszik. A berepülés során 11 járatot teljesítettek, beleértve a Moszkvából Tikszibe tartó 4380km-es non-stop odautat is.

A repülési tesztek során bebizonyosodott, hogy a Superjet 100-as rendszerei igazán szélsőséges körülmények között is megállják helyüket. Mind a fedélzeti elektronikai, mind a műholdas- (GPS, GLONASS), mind pedig az inerciális navigációs rendszerek megfelelően működtek a sarkvidéki környezetben.

A tanúsított zárójelentést a moszkvai székhelyű Államközi Légügyi Bizottságnak (Interstate Aviation Committee) is benyújtják annak érdekében, hogy a típusengedélybe is bevezetésre kerüljenek a Sukhoi Superjet 100-as sarkvidéki érdemei.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elvégzett tesztek különösen fontosak a két Superjetet rendelt Yakutia Airlines számára, amely idén fogja – a tesztelt körülmények között – szolgálatba állítani első két Sukhoi Superjet 100 típusú utasszállító repülőgépét.

Fotó: Sukhoi

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!