Megkapta első két Airbus A330-300-as utasszállító repülőgépét a Skymark Airlines, a légitársaság, amely Japánban elsőként állítja szolgálatba ezt a típust. Tíz gépes lesz a flotta, és idén az első A380-as óriásgép is átvételre kerül.

Jelentős változásokat hoz 2014 a Skymark Airlines gépparkjában. Japán harmadik legnagyobb légitársaságához ugyanis idén érkeznek meg az első szélestörzsű Airbusok. Az A330-300-as annyira új a távol-keleti szigetország légiközlekedésében, hogy még csak január óta van a felelős japán hatóság típusengedélyeinek birtokában.

Mérföldkő ez az európai repülőgépgyárnak is, hiszen már 1980 óta szállít utasgépeket Japánba, de az A330-as az országból működő légitársaság flottájában eddig még nem vetette meg futóműveit. Most azonban a Skymark Airlines felgyorsítja az eseményeket, rögtön két gépet vettek flottájukba abból a tízből, amelyet összesen rendeltek maguknak.

Az A330-asokat igen kényelmesen, 271 prémium economy üléssel konfiguráltatja a légitársaság. Menetrendszerű forgalomba várhatóan áprilisban állítják az új gépeket, kezdetben Tokió-Haneda és Fukuoka közötti útvonalon, de a későbbiekre nézve tervben van Szapporo és Naha városainak célba vétele is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Keleti kényelem: ilyen ülésből van 2-3-2 elrendezésben összesen 271 darab a fedélzeten. (Fotó: Airbus)


A Skymark Airlinesnak korábban egyébként voltak már hasonló kategóriás, két-hajtóműves szélestörzsű típusai. Hét Boeing 767-es is működött a légitársaságnál a kilencvenes évek végétől egészen 2009-ig, amikor kivonásra kerültek az amerikai gyártmányok. Boeingből ma már csak 737-800-asok üzemelnek a cégnél, abból viszont van bőven, összesen 31 darab.

Annak érdekében pedig, hogy az Airbusokkal minden a legnagyobb rendben legyen a Skymark mind a tíz megrendelt gépre FHS (Flight Hours Services) garancia szerződést is kötött. Hajtóműszállító partnerüknek a Rolls-Royce-t választották, így az A330-asok Trent 700 erőforrásokkal emelkednek a levegőbe.


Így készült videó a Skymark első A330-as Airbusáról. (Forrás: Airbus YouTube Csatorna)

Az idei év egy másik jelentős típust is tartogat a Skymark számára, lévén, hogy a légitársaság át fogja venni első A380-800-as utasgépét is, amellyel szintén első lesz Japánban.

A leendő első Superjumbo mint arról a hét elején beszámoltunk már szerkezetkész, ki is gördült a toulouse-i végszerelő hangárból, és most a szabad ég alatt esedékes teszteket végzik rajta, valamint rövidesen a Trent 900 hajtóművek is házasításra kerülnek vele, hogy aztán a gurulópróbák után teljesíthesse szűzfelszállását és Hamburgba repülhessen a festési, valamint kabinkiépítési munkálatok elvégzésére.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!