A SkyTeam légiszövetség teljes jogú tagja lett az Aerolíneas Argentinas. Az argentin nemzeti légitársaság tizennyolcadikként csatlakozott a neves szövetséghez, amely első dél-amerikai partnerét köszönthette.

Fontos nap augusztus 29-e az Aerolíneas Argentinas történetében, hiszen hosszú és kitartó munkával egy meghatározó légiszövetség tagjává vált az argentin légitársaság.

Az Aerolíneas Argentinas komoly átalakuláson ment keresztül az elmúlt években. A rosszul sikerült privatizációk sora az 1990-es évek végére igen nehéz, a fennmaradást fenyegető helyzetbe sodorták a vállalatot. 2001-ben csődvédelem, járatbeszüntetések és komoly pénzügyi nehézségek határozták meg a légitársaság mindennapjait, amelyet csak tovább sújtott az ország egyre vészesebb, összeomlással fenyegető, majd aztán be is következő államcsődje.

Az LV-BZA lajstromú gép kapta a SkyTeam festést (Fotó: Aerolíneas Argentinas)

A nagy múltú, 1949-ben alapított légitársaságot, amelynek gépei többnyire a földön vesztegeltek többször is csak egy hajszál választotta el a megszűnéstől, végül azonban mégis sikerült visszatáncolnia a szakadék széléről. 2003-ban a Buenos Aires-i bíróság jóváhagyására kikerült a csődgondokság alól. A spanyol hátterű tulajdonosnak ugyanis sikerült megállapodásra jutnia a háborgó szakszervezetekkel és olyan újjászervezési programot felmutatnia, amely a nyereségesség irányába vezette a vállalatot.

Ugyanebben az évben új elnök, Néstor Kirchner került Argentína élére, aki még kormányzóként egyértelművé tette, hogy Argentínának szüksége van nemzeti légitársaságára, ezért meg kell menteni azt. Az elnök állami beavatkozáson alapuló gazdaságpolitikájával elkezdte visszaállamosítani a legfontosabb, stratégiai jelentőségű iparágakat és így lett az argentin kormány 2008 júliusában 99.4%-os többségi tulajdonosa az Aerolíneas Argentinasnak. A légitársaság azóta komoly fejlődésnek indult és méltán vált az argentinok egyik büszkeségévé.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vállalat kiemelt figyelmet kapott a kormányzattól: amikor például a SkyTeam szövetség csatlakozási tárgyalásai hivatalosan is kezdetüket vették 2010-ben, maga az argentin elnök asszony, Cristina Fernández Kirchner is jelen volt a szerződés aláírásakor, sőt az első Embraer 190-esek átvételénél is ünnepi beszédet mondott.

A struktúrát váltott légitársaság a külvilág számára is jelezni kívánta, hogy teljes megújulásról, egy új alapokon működő vállalatról van szó, így vadonatúj arculat is bevezetésre került.


Az új arculatot bemutató imázsfilm (Forrás: AerolineasAR’s YouTube Channel)

A vállalat vezetősége 2009-ben indította útjára átfogó flottamodernizációs programját: a Boeing 747-400-asok forgalomból való kivonásával egységesítésre került a szélestörzsű géppark. A hosszú távú járatokat immáron az ugyancsak négyhajtóműves Airbus A340-es típuscsalád gépei (4 darab A340-200, 7 darab A340-300) teljesítik. A Boeing 737-es “Classic” típusokra épült keskenytörzsű flotta is megújult, helyükbe a Next Generation típuscsalád 700-as, illetőleg 800-as modelljei érkeztek. Jelenleg 20 darab 737-700-as és 2 darab 737-800-as áll szolgálatban, de még további 7 gép kerül rövidesen a céghez. A regionális járatokon a leányvállalat, az Austral 20 darab vadonatúj Embraer E-190-es gépe teljesít szolgálatot.

Az argentinok a tegnapi csatlakozási ceremóniára már át is festették egyik gépüket a SkyTeam színeire: az első gép, amely különleges, szövetségi egyenruhát öltött az LV-BZA lajstromú Boeing 737-700-as lett.

Az Aerolíneas Argentinas háttérintézményei, a kiképzési központ, a műszaki-karbantartó bázis is megújultak és a SkyTeam rendszereinek átvételével az argentin légitársaság szolgáltatási színvonalának fejlődése is új mérföldkőhöz érkezett.

A fővárosba, Buenos Airesbe hat SkyTeam szövetséges: az Aeroméxico, az Air Europa, az Air France, az Alitalia, a Delta Air Lines és a KLM is üzemeltet járatokat. Az Aerolíneas Argentinas nemrég nyitott közvetlen járatot Sydney-be, amellyel a szövetségen belül most először vált lehetővé Dél-Amerikából Ausztráliába utazni.

A SkyTeam teljes útvonalhálózatához az argentin légitársaság 40 új desztinációt adott. Az Aerolíneas Argentinas összesen 14 országba és 52 célállomásra üzemeltet járatokat. A légitársaság fontos hangsúlyt fektet belföldi járataira, amelyekkel 35 városba lehet eljutni, köztük a mesés Ushuaiába, Dél-Amerika legdélebbi részének, Patagóniának argentin tartományi fővárosába, vagy éppen a népszerű turista látványossághoz, a lenyűgöző Iguazu vízeséshez.

Argentína kiállt nemzeti légitársasága mellett, az állam többségi tulajdona megmentette, sőt felemelte a vállalatot. Az Aerolíneas Argentinas mára Dél-Amerika egyik leggyorsabban fejlődő légitársasága. Komoly fejlődést sikerült elérnie, amelyet a SkyTeam szövetséghez tett csatlakozás mintegy elismerően megkoronáz.

Argentin és partner légitársasági személyzet a Boeing 737-700-as előtt (Fotó: Aerolíneas Argentinas)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!