A Titan Aerospace bemutatta a napenergiával működő Solara UAV (Unmanned Aerial Vehicle – pilóta nélküli légijármű) gépcsalád következő típusát a Washingtonban megrendezett AUVSI szakmai kiállításon. A Solara 60 közel 20 kilométer magasan is képes üzemelni, akár öt éven keresztül, a napelem paneljei hatékony működésének köszönhetően.

A Solara 60 egy 48 méteres szárnyfesztávolságú, automata működésű UAV, ami akár 113 kilogrammnyi hasznos terheléssel is képes megbirkózni, így a fejlett megfigyelő és rádió kommunikációs berendezések is felszerelhetőek rá, és képes a súlyhatárt nem meghaladó távközlési vagy más speciális műholdak pályára állítására. További alkalmazási területe lehet a katasztrófa helyzetekben a mobilkommunikáció biztosítása.

A Solara 60-as nappal a légkör alsóbb rétegeibe süllyedve tölti fel akkumulátorait, hogy aztán éjszaka magasba emelkedve elláthassa a speciálisan rá bízott feladatokat. Az elődmodell, a Solara 50 kisebb teherbírású, de specifikációit tekintve nagyon hasonló konstrukció.

A Titan Aerospace a repülő eszközöket katasztrófavédelmi és más civil alkalmazások felhasználására tervezte, de a hadügyi és védelmi potenciál is megvan az általuk fejlesztett UAV-kban. Az akár 104 kilométer/órás sebességre képes pilóta nélküli repülőgépek 4 millió kilométer megtételére is képesek élettartamuk alatt.

A gyártó a honlapján közölt adatok szerint egy Solara 60 és három Solara 50 átadásán van túl, ám a civil és katonai felhasználás sokoldalúsága miatt hamarosan új megrendelések futhatnak be az igen gazdaságosan üzemeltethető légi járműre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Solar 50-es | Forrás: Titan Aerospace

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!