Egy spanyol légitársaságnak, az Air Europának lesz a szolgálatában a LOT Polish Airlines egyik Boeing 787-8-as Dreamlinere annak az egy évre szóló bérleti megállapodásnak az értelmében, amelyet a múlt hét végén jelentett be a lengyel légitársaság.

Boeing 787-8-as a lengyel légitársaság fotóján. (Forrás: LOT Polish Airlines) | © AIRportal.hu

Boeing 787-8-as a lengyel légitársaság fotóján. (Forrás: LOT Polish Airlines)

Az Air Europa, amelyet az Iberia és a Vueling után a harmadik legnagyobb spanyol légitársaságként tartanak számon az amerikai kontinensre irányuló hosszú távú járatain készül bevetni a legújabb generációs, középkategóriás szélestörzsű Boeing típust, amelynek Madrid Barajas repülőteréről New York és Montevideo városai lesznek a rendszeres útvonalai, 2015 áprilisától kezdődően. Az észak-amerikai metropoliszba április 12-től, míg a dél-amerikai Uruguay fővárosába április 13-tól lesznek Air Europa kód alatt Dreamliner-járatok.

A LOT a bérbeadással egyfelől a hosszú távú gépparkjának költséghatékony üzemeltetését, másfelől pedig leginkább azt az átstrukturálási programot igyekszik végrehajtani, amelyet az Európai Bizottság hagyott jóvá a társaságnak 2012-ben juttatott állami támogatások fejében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az uniós intézmény előírása alapján a LOT 2015 végéig bezárólag nem indíthat új járatokat, ezért az interkontinentális járatok teljesítésére alkalmas Boeing 787-8-asok is némileg kihasználatlanok a flotta számára. Erre viszont kézenfekvő megoldás a bérbeadás, amivel kapcsolatban Sebastian Mikosz, a LOT vezérigazgatója elmondta, a LOT a korlátozások ellenére is igyekszik a lehető legjobb teljesítményt nyújtani a pénzügyi eredmények javítása érdekében, aminek része a hosszú távú géppark hatékony kihasználása.

Éppen ezért a LOT nem először ad kölcsön Boeing 787-est valamely más légitársaságnak. Az elmúlt egy, illetőleg másfél évben lengyel Dreamliner teljesített szolgálatot a Finnair és a Norwegian számára is, valamint egy-egy charter járat erejéig is volt bérleti szerződés tárgya a flotta egyedüli szélestörzsű típusa, amely így brazíliai és chilei célpontokra is repült már. Akárcsak a legnagyobb lengyel utazásszervezők igényeinek is eleget téve, számukra immáron a második téli szezonban áll rendelkezésre a Dreamliner nyújtotta kényelem.

A LOT Dreamlinerei egyenként összesen 252 utas szállítására alkalmasak. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

A LOT Dreamlinerei egyenként összesen 252 utas szállítására alkalmasak. (Fotó: Boeing Company)

A lengyel nemzeti légitársaság korábbi, Boeing 767-es típusokból álló szélestörzsű flottájának korszerűsítő programja keretében döntött az új generációs, kompozit építésű Boeing 787-8-as mellett, amelyből jelenleg összesen hat darabbal rendelkeznek. Az elsőt, mint a típus európai indító légitársasága 2012 novemberében vették át. A LOT Rolls-Royce Trent 1000-es hajtóművekkel szerelt 787-8-asai három-osztályos elrendezésben összesen 252 utas szállítására alkalmasak. Az útvonalhálózaton belül New Yorkba, Chicagóba, Torontóba és Pekingbe közlekednek rendszeresen.

Az Air Europánál jelenleg Airbus gyártmányú, A330-as (-200/300) típusok közlekednek a hosszú távú járatokon, de a SkyTeam-tag légitársaság korábban már elkötelezte magát a Boeing 787-es mellett is, amelyből a hosszított törzsű, 9-es szériát is forgalomba készülnek állítani. A gépbeszerzés ütemezése, a szállítások kezdete azonban egyelőre nincs véglegesítve.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!