Sevillába, a San Pablo repülőtérre érkezett kedden az Airbus A350-900XWB (MSN4) Qatar-festést viselő prototípusa, amellyel a berepülési program részeként környezeti zajterhelési próbákat végeznek. A350XWB most először landolt spanyol repülőtéren.

Az Airbus berepülő csapata a Sevillától nem messze lévő Morón de la Frontera légi bázisára folytat repüléseket, amely lévén, hogy katonai repülőtér nincs zajvédelmi előírásoktól korlátozva. Az A350-900XWB prototípus itt szabadjára engedheti teljesítményét és a legszélsőségesebb rezsimeket is kipróbálhatja a hatósági tanúsítványok megszerzése érdekében.

A Morón légi bázis egyébként már több Airbus típusnak is teret biztosított zajterhelési próbák elvégzéséhez, itt teljesítette kötelező tesztjeit az A380-800-as és a katonai célú szállítógép, az A400M is.


Az első felszállás Sevillából, irány a Morón légi bázis. (Forrás: Christian Gonzales YouTube Csatorna)

A különleges Airbus-Qatar hibrid festést viselő MSN4 gyári számú A350XWB prototípus február 26-án, első felszállásának teljesítésével csatlakozott a berepülési programhoz. A Rolls-Royce Trent XWB hajtóművekkel repülő gép azért hordja magán a katari légitársaság emblémáját, mert a Qatar Airways lesz az A350XWB indítója, amely forgalomba állítja az Airbus legújabb generációs szélestörzsű típusát.

Az első sorozatgyártott A350-es a tervek szerint 2014 második félévében kerül üzemeltetőjéhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!