Szemfüles repülőfotósok segítségével előztek meg sikeresen egy potenciális veszélyhelyzetet a Budapest Airport munkatársai szombaton.

2011. november 19-én, szombaton a Hazai Turizmus című televíziós riportműsor a repülőfotósokról forgatta soron következő epizódját. Így a rossz idő ellenére az AIRportal.hu közösség több tagja tartózkodott a 31-es jobb pálya küszöbénél, a spotterdombon.

Éppen vágóképek készültek a műsorhoz, amikor többen arra lettek figyelmesek, hogy a futópálya földet érési zónájának közelében, nem messze a betontól egy állat sétálgat fel-alá a legnagyobb nyugalomban. A ködös, párás időben még távcsővel sem volt beazonosítható, hogy egy kisebb/közepes méretű kutya, vagy egy nagyobbacska macska tévedt be a repülőtér biztonságilag kritikus zónájába.

Mivel az állat nagyon közel volt a futópályához a spotterek első reakciója természetesen az volt, hogy haladéktalanul értesíteni kell a repülőtér személyzetét, hogy elháríthassák a veszélyt. De azonnal jött a kérdés: kit és hogyan, milyen telefonszámon?

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Sok külföldi repülőtéren a repülésbarátok körében ki van hirdetve és több helyen a kerítésre is ki van függesztve egy olyan telefonszám, amelyen azonnal lehet értesíteni a repülőtér biztonsági szolgálatát, ha a spotterek bármilyen gyanús dolgot látnak a repülőtér közvetlen környezetében. Mivel ilyen Ferihegyen nincs, így jobb híján a pár percen belül arra járó, FBŐ járőr került leintésre, aki riasztotta a Budapest Airport vadvédekezési szolgálatát.

A vadvédelmi szolgálat munkatársa hamar a helyszínre érkezett, befogta és elszállította a jókora méretű elkóborolt cicát, még mielőtt az besétált volna egy érkező repülőgép útjába. A sikerrel zárult akciót követően a Fegyveres Biztonsági Őrség járőre visszatért a spotterdombhoz és megköszönte az együttműködést a repülőfotósoknak.

A jó együttműködés a repülőtér és a spotterek között sokszor többet érhet bármilyen drága biztonságtechnikai berendezésnél. Tőlünk nyugatabbra ezt már ilyen plakátok is hirdetik:

© AIRportal.hu - kép

Fotó: Kovács Sándor (Szasa)
Videó: Hévizi Tamás

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!