A héten, március 31-én vette át flottájának huszadik Boeing 787-8 Dreamlinerét az Air India. A VT-ANU lajstromú gép az első ebből a típusból, amely Star Alliance, az indiai légitársaság légiszövetségének festését kapta.

Minden más Dreamliner üzemeltető taglégitársaság közül az Air India az első, amely Star Alliance festéssel látta el gépét. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

Minden más Dreamliner üzemeltető taglégitársaság közül az Air India az első, amely Star Alliance festéssel látta el gépét.
(Fotó: Boeing Company)

India nemzeti légitársasága a Boeing South Carolina North Charleston-i gyárától vette át a huszadik Dreamlinerét. Tekintve, hogy az Air India összesen 27 darab Boeing 787-est rendelt magának már csak hét darab gép vár leszállításra.

Az Air India, amely 2014 júliusa óta tagja a többek közt a Lufthansa Csoportot, a Turkish Airlinest és Scandinavian Airlinest (SAS) is magába foglaló Star Alliance légiszövetségnek a 787-es típuscsalád legkisebb, 8-as szériáját választotta magának, a nagyobb típusváltozatokra egyelőre nem formáltak igényt.

Az Air India 2012 ősze óta Dreamliner üzemeltető, akkor vették át az első 787-esüket, amely egyben a North Charleston-i üzem első átadása is volt, és aminek az előzményei korántsem voltak vita nélküliek. A légitársaság a típus gyártásában keletkezett késések miatt ugyanis addig nem volt hajlandó kifizetni az elkészült gépeit, ekkor már hármat, amíg a Boeing valamiféle kártérítéssel nem kompenzál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elhúzódó átadás-átvételi procedúra ellenére is az Air India, az All Nippon Airways (ANA), a Japan Airlines és az Ethiopian Airlines után mindösszesen a negyedik légitársaság volt a sorban, amely flottájába vette a Boeing legújabb generációs szélestörzsű típusát. Ráadásul a maga immáron húsz gépével az egyik legnagyobb üzemeltető is. Legutóbb, március elején a Qatar Airwaysnek duzzadt húsz darabosra a Dreamliner flottája. A legnagyobb 787-es gépparkkal pedig az indító légitársaság, az ANA büszkélkedhet, nekik már összesen 34 Dreamlinerük van, amiből kettő a hosszabb törzsű, 9-es szériából származik.

A General Electric GEnx-1B hajtóművekkel ellátott indiai Boeing 787-8-asok a fedélzetükön kétféle, business és economy osztállyal működnek. A légitársaság flottainformációs adatbázisa szerint az előbbin 18, az utóbbin 238 utasnak férőhelyet biztosítva.

A jelenleg összesen 27 teljes jogú tagot számláló Star Alliance szövetségben az Air Indián kívül az Air Canada, az Air New Zealand, az All Nippon Airways, az Avianca, az Ethiopian Airlines, a LOT Polish Airlines, a Thai Airways és a United Airlines flottájában működik Boeing 787-es.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!