Egyszerre tíz célpontjára, köztük Horvátország fővárosába, Zágrábba jelentett be járatsűrítést a Qatar Airways. A július 1-jétől életbe lépő új menetrend szerint a katari légitársaságnak már a hét minden napján lesz járata Doha és Zágráb között.

Qatar Airways Airbus A320-as leszállás közben a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: © Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Qatar Airways Airbus A320-as leszállás közben a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. (Fotó: © Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

Zágrábi járatainak sűrítését jelentette be a Qatar Airways, amely 2014 októbere óta biztosít közvetlen összeköttetést Doha és Zágráb között. Azt megelőzően a légitársaság 2012. májusi kezdettel a budapesti járatán keresztül repülte a horvát fővárost, amely először 2014 októberében részlegesen, majd 2015 márciusától teljesen levált és önálló célpont lett az útvonalhálózatban.

A járat teljes önállósulását követően a Qatar Airways heti ötszöri rendszerességgel szolgálta ki Zágrábot, míg Budapest változatlanul napi rendszerességgel üzemelt tovább. A katari légitársaság április 19-i hirdetménye szerint azonban július 1-jétől kezdődően a zágrábi járat is napi lesz a megnövekedett keresletből fakadóan.

Az útvonal – akárcsak a budapesti – továbbra is a flotta Airbus A320-as típusaival lesz kiszolgálva. A keskenytörzsű típus összesen 144 utas szállítására alkalmas, 12 business és 132 economy osztályú üléssel a kabinban. A menetrendet illetően a QR217-es járat a reggel 07:00-kor száll fel Dohából, a Hamad repülőtérről és mintegy 6 óra 15 perces repülést követően kora délután, 12:15-kor érkezik Zágrábbá. Visszafelé a QR218-as járat 13:15-kor indul és 5 óra 25 perces repülést követően 19:40-kor van ismét a katari fővárosban, ahonnan megannyi csatlakozás vehető igénybe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emlékezetes, hogy amíg a zágrábi járat Budapesten keresztül üzemelt a légitársaság a két európai főváros között is szállított utasokat, ezzel értékes regionális légi kapcsolatot biztosítva, méghozzá igen magas szolgáltatási színvonalon. A leválást követően azonban az útvonal kiszolgálatlanul maradt. Az Air Croatia hosszas előkészítés után ugyan április 2-án, bérelt ATR 42-es gépével megérkezett Budapestre, de másnap a start-up légitársaság máris bejelentette, június 2-áig felfüggeszti a járatot, ami lehetséges, hogy ezt követően sem fog megnyílni üzemeltetésükben.

A Qatar Airways Zágrábon felül még a szaúd-arábiai Taif és Gassim, az iraki Baszra és Nadzsef, a törökországi Ankara, a görögországi Athén, valamint szezonális jelleggel az egyiptomi Alexandria, a ciprusi Lárnaka és az ománi Salalah városaiba jelentett be sűrítéseket. Mind közül a legjelentősebbet Athénbe, ahová június 1-jétől az eddigi heti 14 helyett immáron 21 járatuk lesz.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!